Nezir GÜNEŞ- Kadir ÜRÜNDÜ/MARDİN, () - MARDİN'de, enfeksiyon hastalıklarının işleneceği Mezopotamya Tıp Kongresi bugün başladı. Daha önceki yıllarda Diyarbakır, Kuzey Irak'ın Douk ve Süleymaniye kentlerinde yapılan kongreye, yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 600 davetli katılıyor.
Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde bugün başladı. Almanya'daki özel bir üniversitede akademisyenlik yapan Tıp Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, bu yılki kongrenin temel konusunun bölgede etkili olan enfeksiyon hastalıkları olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Biz genellikle kongremizdeki ilk iki oturumu kongrenin temel konusuna ayırıyoruz. Diğer oturumlar ise çeşitli bilimsel konulara göre düzenleniyor. Genelde bir buçuk gün süren bilimsel programda 60’a yakın sunum yapılıyor. Kongrenin Mardin’de yapılmasından ötürü kongremizin bir oturumunu da Arami/Asuri dilleri ile de sunmayı planlıyoruz. Arami/Asuri doktor ve bilim adamları çeşitli bilimsel sunumlarla kongremize katılacaklar. Kongremiz tümüyle mesleki bir temele dayanıyor. Hiç bir parti, örgüt, din, mezhep ya da felsefi bir akımla ilişkili olmayıp, her anlamda bağımsızdır. Bağımsızlık ilkesini korumak için kongrelerimizi bugüne kadar kendi maddi imkanlarımız dahilinde gerçekleştirmeye özen gösterdik."
Kürt dilini bilim dili olarak kullanarak geliştirmeyi hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, "Kongremizin amacı Kürt dilini, bir bilim dili olarak kullanmak ve geliştirmek. Kürdistan’ın dört parçasından ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kürt doktorlarını bir araya getirmek ve birbirleriyle olan mesleki ve sosyal ilişkilerini geliştirmek. Katılımcılar arasında akademik ve mesleki dayanışmayı pekiştirmek, birikim ve deneyimleri paylaşmak. Kongreyi mümkün olduğunda, her yıl Kürdistan coğrafyasının başka bir ilinde düzenlemek" dedi.
Kongreyi, Avrupa, Amerika, Türkiye ile Ortadoğu'dan çok sayıda önemli üniversitelerin takip ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Bektaş, çeşitli ülkelerde kongrelerini sürdüreceklerini belirtti.

NG,KÜ(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)