Hasan DÖNMEZ/ KONYA, () - MEVLANA'nın ailesiyle birlikte Karaman'dan, Konya'ya göç etmesinin 786'ıncı yıldönümü nedeniyle, kentte temsili karşılama töreni düzenlendi.
Mevlana Müzesi önünde gerçekleştirilen törende Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ile Konya Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Mevlana'nın ve ailesinin Konya'ya gelişini temsili olarak canlandırdı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende at üzerinde gelen Mevlana ve babası Bahaeddin Veled, dönemin Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından karşılandı. Karşılama törenin ardından Mevlana'nın mezarı başında dua edildi. Törende konuşan Vali Muammer Erol, “Efendimiz Aleyhisselam, dünyaya teşrifi ile insan olmayı, yaratıcının istediği gibi bir insan olmayı ve bunun nasıl olacağının örneğini ortaya koymuştur. O günden bugüne Hz. Mevlana, Efendimiz Aleyhisselam’ın bu örneğini günümüze tam da istediği ve arzu ettiği tüm dünyaya yansıtan güzel bir ayna oldu’’ dedi.
Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesi, Suriye'nin başkenti Şam'dan Anadolu'ya geçtikten sonra, önce Erzincan'da, ardından da Karaman'da konakladı. 7 yıl Karaman'da kalan Mevlana'nın babası Muhammed Bahaeddin Veled, Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın, daveti üzerine 1228 yılında Konya'ya göç etti.

HD(İA/AAA) (FOTOĞRAFLI)