İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması yapılmasına izin vermeyeceğini açıkladığı Taksim Meydanı’na çıkışların önlenmesi için metro, füniküler seferleri iptal edildi, metrobüs seferleri kısıtlandı, İstanbul’da hava sahası uçuşlara kapandı. 29 Nisan’dan itibaren tüm polis izinlerini iptal eden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyulması halinde JandarmaKomutanlığı’ndan da destek alacağı öğrenildi.


Ulaşım kısıtlı


Taksim Meydanı, 1 Mayıs sabahı erken saatlerde gezi parkı’nı da kapsayacak şekilde bariyerlerle kapatılacak. Gün içerisinde sadece sendika ve konfederasyon temsilcilerinin Kazancı Yokuşu’na çelenk bırakmalarına izin verilecek. Taksim’in yanı sıra Beşiktaş, Şişli ve Okmeydanı’nda da alınacak önlemler kapsamında yüzleri maskeli olan ve elinde molotof bulunanlar İç Güvenlik Paketi kapsamında gözaltına alınacak. Sadece Taksim bölgesinde 10 bin polis görev yapacak. Müdahalelerde ise gaz yerine tazyikli su kullanılacak. Bu nedenle 2’si ‘Ejder’ olmak üzere 62TOMA günler öncesinden hazır edildi.



Metrobüs seferlerinde kısmi iptal



1 Mayıs günü Taksim’e toplu taşımayla erişim de imkansız olacak. Zira Taksim’e giden metro ve füniküler seferleri iptal edildi. İETT’den alınan bilgiye göre ise metrobüs seferleri sadece Beylikdüzü-Cevizlibağ arasında gerçekleşecek. Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri ise yapılmayacak. Böylece metrobüsle Anadolu-Avrupa geçişi sağnamayacak.


Marmaray ise gün boyu açık olacak. İstanbul hava sahası üzerinde helikopter gibi uçuş yapacak hava araçlarına da izin verilmeyecek. Bu bölgelerde sadece Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı hava araçları ile askeri hava araçları uçabilecek. Bu bağlamda 1 Mayıs’ta Levent-Yenikapı,kabataş-Taksim ve füniküler seferleri yapılmayacak.


‘Unutturmayacağız’


DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim’de 1 Mayıs kutlaması tartışmalarına ilişkin “Biz 37 arkadaşımızın katillerini unutturmamak için 1 Mayıs Birlik ve Dayanışma Günü’nde Taksim’de olmak istiyoruz” dedi.

 

"Taksim'e izin verin"

 

DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği’nden oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nce 1 Mayıs 1977’deki olaylarda ölenler için Kazancı Yokuşu’nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çağrıda bulunarak “Gelin şu 1 Mayıs’ı en küçük bir gerilim ve gerginlik olmadan, işçiler bayramı, bayram gibi kutlasınlar, anmasını da 77’deki 1 Mayıs’ın anısına uygun şekilde gerçekleştirsinler” dedi.