METEOROLOJİ 2. Bölge Müdürü Murat Şahin, müdürlük tarafından 2002 ile 2013 yılları arasında yapılan yatırımlar ve çalışma sistemi hakkında bilgi verdi, doğruluk oranı yüzde 90’a yakın tahminlerde bulunduklarını kaydetti. Kuvvetli yağış ve fırtına gibi ciddi hava olaylarının 48 saat öncesine kadar tahmin edilip gerekli birimlerin uyarıldığını kaydeden Şahin, "Vardiyalı olarak 24 saat görev yapan müdürlüğümüz, can kaybının yaşanmaması için eldeki verileri değerlendirip uyarılarda bulunuyor" dedi.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Güzelyalı Semti’ndeki hizmet binasında tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, 2. Bölge Müdürü Murat Şahin, Bölge Müdür Yardımcısı Davut Öztürk, müdürlük personeli, Vakıfbank Ege 1. Bölge Müdürü Hayati Yaman ve Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Deniz Dev katıldı. Teknik Şube Sorumlusu Rıza Seven, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarihi ve çalışmaları hakkında bir sunum yaptı. Ardından 2. Bölge Müdürü Murat Şahin, 2002 ile 2013 yılları arasındaki yatırımlar ve yapılan çalışmaları aktardı. Ulaştırma, tarım, ormancılık, enerji, sağlık, savunma ve çevre alanlarda, meterolojik gözlem yapılıp anlık veri paylaşıldığını dile getiren Şahin, İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın ve Çanakkale’yi kapsayan 2. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde, toplam 126 noktada Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulduğunu belirtti.
Kara ve denizdeki istasyonlarla anlık veri toplandığını dile getiren Şahin, elde edilen bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları, kişiler ve özel firmalarla paylaştıklarını kaydetti. 10 yıllık süre içinde 2. Bölge Müdürlüğü’nün kapsadığı alanda, yaklaşık 11.5 milyon TL yatırım yapıldığını anlatan Şahin, son teknolojiyi kullandıklarını söyledi.
TAHMİNLERDE DOĞRULUK ORANI YÜZDE 90
Müdürlük personelinin vardiyalı olarak 24 saat boyunca görev yaptığını kaydeden Şahin, ciddi hava olaylarının 48 saat öncesine kadar yüzde 90 doğruluk payıyla tahmin edildiğini ve bunun gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğunu vurguladı.
KIYI ŞERİDİNDE ANİ SEL BASKINLARINA DİKKAT
Ani sel baskınlarına değinen Şahin, "Özellikle kuvvetli yağışlar sonucu oluşan ani seller bölgemizde sıkça yaşanıyor. Ani seller en çok şehir merkezlerinde etkili oluyor. Kentin yapısından dolayı şiddetli yağışlar hemen akışa geçerek su baskınlara veya taşkınlara neden olabiliyor. İzmir’de de bu yaşanıyor. Biz kuvvetli yağışlar oluşmadan en az 48 saat önce yağışın gelme zamanı ve şiddetini belirleyerek uyarıda bulunuyoruz. özellikle can kaybını önleme noktasında, valilik ve belediye önlemlerini alıyor. Şuana kadar çok şükür büyük bir can kaybı yaşanmadı. önümüzdeki süreçte, iklim değişiklikleri nedeniyle özellikle kıyı şeridinde ani baskınlarda artış görülecek. Fırtına da bölgemiz için çok önemli, bunların uyarılarını aksamaksızın en az 24 veya 48 saat öncesinde afet birimlerine bildiriyoruz" dedi.
HAVAALANLARINDA METEOROLOJİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Bir süre önce İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda etkili olan sise de dikkat çeken Şahin, "Sis nedeniyle havalimanında görüş mesafesi 250 metreye kadar düştü. Bu ciddi bir durum. Adnan Menderes Havalimanı’ndaki müdürlüğümüzde bu konuyu değerlendirdik. Bir havaalanında meteroloji verisi olmazsa oradaki uçuşlar güvenli olmaz. Meteoroloji havalanında olmazsa olmazdır. Uçuş güvenliğinde limitler vardır, meteorolojik veriler düştüğünde uçuş personeli uyarılmak zorundadır" dedi.
OCAK AYININ ORTALAMASI 5 GÜNDE GEÇİLDİ
İzmir’de dün (Salı) akşam saatlerinde etkili olup gece boyu süren sağanak yağışın ardından yaptıkları ölçümde, metrekareye 45.6 kilogram yağış düştüğünü tespit ettiklerini dile getiren Şahin, "Urla’da 75 kilogram olarak ölçüldü. Çanakkale, Aydın, Manisa hattında son 5 günde ciddi yağışlar aldık. Son 5 günde, İzmir’de metrekareye 118 kilogram yağış düştü. Normalde Ocak ayının ortalaması metrekareye 110 kilogramdır" diye konuştu.
KURAKLIK RİSKİ YOK
Yağışların gelecek dönemlerde de devam etmesini beklediklerini aktaran Şahin şunları söyledi:
"Bölgemizde ciddi kuraklık ya da yağış sıkıntısı söz konusu değil. Son yağışlarla yağış azlığı da ortadan kalkmış oldu. Gelecek Şubat ve Mart aylarında da yağışları mevsim normallerinde alacağız. Devlet Su İşleri Müdürümüzle de koordinasyon toplantısında bir aradaydık, barajlarda doluluk oranı yüzde 55, son 5 yıl normalin üstünde yağış almamız nedeniyle kuraklık riski bulunmuyor. İçme suyu ve tarımsal sulamada da bir sıkıntı görünmüyor."
HAFTA BAŞINA KADAR YAĞIŞ YOK
İzmir ve bölgenin önümüzdeki günlerdeki hava durumuyla ilgili bilgi veren Şahin, "Dün (salı) akşam Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı sistemin etkisine girdik, gece İzmir, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir’de metrekareye 40- 50 kilogramı bulan yağışlar kaydettik. Bugün (çarşamba) bu yağışların bölgemizde aralıklarla sağanak ve gökgürültülü sağanak şekilinde devam etmesini bekliyoruz. Akşam saatlerinden itibaren yağışlı sistem bölgemizi terk edecek. Pazar gününe kadar kıyı Ege ile Çanakkale ve Balıkesir’de yağış beklenmiyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik yok. Sıcaklık mevsim normallerine düştü. Pazar günü bölgemizin yeni bir yağışlı hava sisteminin etkisine girmesi bekleniyor. Gelecek hafta başında yağışların devam etmesini bekliyoruz" dedi.
Toplantının ardından, günde iki kez ölçüm yapılan meteoroloji balonu, hidrojen gazıyla doldurulup havaya salındı.