MANİSA Valisi Abdurrahman Savaş, bu yıl 474’üncüsü kutlanacak 'Uluslararası Mesir Festivali’nin 2014 yerel seçimler sebebiyle, mesir macunu karılmasının 21 Mart, kutlama programı ve saçılmasını ise 22-27 Nisan tarihleri arasında yapılacağını açıkladı.
Manisa Mesir Festivali Yürütme Kurulu üyeleri, Vali Abdurrahman Savaş önderliğinde valilik brifing salonunda toplandı. Toplantıya Manisa Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, Mesir’i Manisa’yı Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ile ilgili kurumlarım temsilcileri katıldı. Vali Savaş, Uluslararası Mesir Festivali’nin artık UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığını ve dünyaca tanınan bir festival olduğunu söyledi.
Uluslararası Mesir Festivali kutlama programının 21 Mart'taki Nevruz Bayramı ile başladığını belirten Vali Savaş, şöyle konuştu:
"Mesir Macunu Karma' töreni ile başlanan festival programı bu yıl 2014 Mahalli İdareler seçim yasaklarına denk gelmektedir. Bu nedenle önümüzdeki Mesir Festivali’nin programında değişiklik yapıldı. Mesir Karma töreni her yıl oluduğu gibi yine 21 Mart’ta yapılacak. Ancak, kutlama programı 22-27 Nisan tarihleri arasında olacak. Mesir macunu saçım töreni ise 27 Nisan’da gerçekleştirilecek."
Önümüzdeki 474’üncü Uluslararası Mesir Festivali’nin bütçesinin 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendiğine dikkati çeken Vali Savaş, şöyle devam etti:
"Bunun 750 bin lirasını Manisa Belediyesi, 750 bin lirasını ise, İl Özel İdaresi karşılayacak. Ancak, şu an ki 1 milyon 500 bin lira net bütçe değil. Gerekirse bu bütçe arttırılabilecek. Ayrıca festivalimizin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesi sebebiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da bir miktar para gönderilmesi bekleniyor."
İKİ YENİ ETKİNLİK
Vali Savaş, önümüzdeki 'Uluslararası Mesir Festivali' kutlama programına iki önemli etkinlik daha eklediklerini söyledi. Vali Savaş, şöyle konuştu:
"Her yılki kutlama etkinliklerden farklı olarak bu yıl Celal Bayar Üniversitesi'nin koordinesinde ulusal baz da tıp kongresi düzenlenecek. Mesir macununun insan sağlığında tamamlayıcı olarak önemini vurgulayan bir etkinlik olacak. İlerleyen yıllarda bu kongreyi uluslararası düzeye taşıyacağız. İkinci olarak ise ilk defa 18 yaş üstü kadınların katılacağı ödüllü Mesir Tenis Turnuvası düzenleyeceğiz."
Vali Savaş, festivalin net kutlama programının önümüzdeki haftalar içerisinde oluşturulacağını söyledi.
Toplantıya katılan İl Kültür ve Tuzim Müdürü Erdinç Karaköse, önümüzdeki 474'üncü Uluslararası Mesir Festivali’ne katılmaları için 63 ülkenin büyükelçiliklerine davetiye gönderildiğini ve Ocak ayı içerisinde elçiliklere bir heyetin ziyaret ederek festivalin programı hakkında bilgi vereceğini söyledi.
Mesir’i Manisa’yı Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ise, 27 Nisan 2014 tarihinde tarihi Sultan Camisi kubbelerinden 5 ton şifalı Mesir Macunu’nun halka saçılacağını açıkladı.