SOMA İÇİN TOPLANDILAR
Mersin'de Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, Cumhuriyet Kadınları Derneği, ÇYDD, Eğitim-İş Sendikası, İşçi Partisi, TEMA, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyelerinin bulunduğu grup, Soma'da yaşanan maden faciasına tepki göstermek için Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Evi önünde bir araya geldi. Ellerinde, 'Çizmelerini çıkarma, ayakların kirlenmesin, 'Kömür bitti', 'Göz yaşlarımız siyah akıyor', 'TOMA'yla Soma'yı söndürebilir misin?', 'Taşeronlaştırmaya son', 'Madencinin kaderini yazanlar utansın' dövizlerinin taşındığı eylem sırasında bir konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Saadet Bilir, Soma'da yaşananların emeğe, bilime, demokrasi ve özgürlüğe inanmayan bir zihniyetin cinayeti olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:
"Bu kıyım, sermayenin taşeronluğunu yapan, varlığını halkına değil, güç istencine bağlayan bir siyasi iktidarın cinayetidir. 'Güzel öldüler' diyen, 'Bu bir yazgıdır' diyen, 'Maden kaza olmaz diye bir şey yok, kaza bu işin fıtratında var' diyen vicdanların cinayetidir. İşçilerimiz, Soma toprağının yedi kat altındaki ölüm çukurlarında bir kazaya değil, cinayete kurban edilmiştir. Bizler biliyoruz ki Soma'da ve ülkemizin birçok yerinde yaşanan bu iş cinayetlerinin asıl nedeni, milyonlarca emekçinin işsizlikle korkutularak, kölelik koşullarında ve denetimsiz çalıştırmaları, emekçinin emeğine, yaşamına el koyan taşeron-sermaye düzenidir."
Bilir'in konuşmasının ardından Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından grup daha sonra yürüdü. Atatürk Caddesi'nden Hastane Caddesi'ne geçen grup, 'Vatanı sattılar, Soma'yı yaktılar', 'Mersin uyuma, Soma'ya sahip çık', 'Kahrolsun AKP diktatörlüğü', 'Susma haykır, Soma'ya hayır', 'Soma'nın hesabı sorulacak', 'Hükümet istifa', 'Halkını döven başbakan istemiyoruz' sloganları atarak Silifke Caddesi'ne geçti. Grup daha sonra buradan olaysız bir şekilde dağıldı.
'ÇALIŞMA BAKANI İSTİFA ETMELİ'
Bu arada, CHP Akdeniz İlçe örgütü de parti binasında bir araya gelerek Soma'da yaşanan faciaya tepki gösterdi. CHP Akdeniz İlçe Başkanı Mustafa Sekendur, aslında Soma'da beklenenin yaşandığını kaydederek, "Bağıra Bağıra katliam gerçekleşti yüzlerce can gitti sessiz kalan gerçekleri söylemeyen söylemekten korkan herkes sorumludur. Umarım Somanın kömürü hükümeti yakar. Maalesef Soma'da ölümün üzeri bile yalanlarla gizlenmeye çalışılıyor. Hükümet işletmeyi denetlemeyerek göz yumarak güvenliği sağlamadığı için en büyük sorumludur. Çalışma Bakanı yüzlerce işçinin ölümünden sorumludur. Hemen istifa etmesi gerekir" diye konuştu.
Mustafa ERCAN/MERSİN, ()

ME(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)