MERSİN Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapımı planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatının başladığını ileri sürerek eylem yaptı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, nükleer firmalarının desteği ile kongre düzenleyen Toros Üniversitesi'ne seslenerek, "Derhal kongreden çekilin ve Mersin halkına ihanet etmeyin" dedi.
Akkuyu NGS Bilgilendirme Merkezi önünde toplanan yaklaşık 50 platform üyesi, 'Nükleer santral istemiyoruz' yazılı pankart ve dövizler taşıyarak 'Biz halkız bizi de dinleyin' sloganları attı. Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Ful Uğurtan, santralın yapılacağı alan ile inşaat sahasından çıkan araçların ve iş makinelerinin çekilmiş fotoğraflarını gösterdi. Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespit sırasında inşaatın hızla ilerlediğini gözlemlediklerini belirten Uğurtan, "Güya inşaat alanında nükleer santral yapmıyorlarmış da, taş ocağı ve maden arama ruhsatı alarak maden arıyor, taş kırıcılığı yapıyorlarmış. Bu düpedüz kendi halkını yanıltmak, zekasını küçümsemek, hepsinden öte hukuku hiçe saymaktır" dedi. Uğurtan ayrıca, inşaat alanında çok sayıda ağacın kesildiğini öne sürdü.
'ÜNİVERSİTELERİ İHANETE ALET EDİYORLAR
Eyleme destek veren CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ise Mersin'de kavurucu bir güneş olduğunu, güneşten enerji elde etmek yerine santral kurmaya çalışanlara karşı 37 yıldır direndiklerini söyledi. Toros Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin Akkuyu NGS ile Rosatorn sponsorluğunda 14- 16 Aralık'ta Mersin'de kongre düzenleyeceğini hatırlatan Atıcı şöyle devam etti:
"Bağrımızdan kopan üniversiteleri bu alçakça ihanete alet ederek sempatik göstermeye çalışıyorlar. Nükleer santral şirketleri bağrımızdan kopan spor kulüplerine yardım yaparak onlara şirin görünmeye çalışıyorlar. Ama Mersin halkının ne kadar zeki ve deneyimli olduğunu ve bunlara kanmayacağını hesaba katmıyorlar. Başlatılacak kongrenin finansal sponsoru kim? Hacettepe Üniversitesi bizim derdimizi anlamayabilir ama, Toros Üniversitesi bizim onurlu mücadelemizin en yakın tanığıdır ve bağrımızdan kopmuş bir üniversitedir. Biz buradan üniversite yetkililerine sesleniyoruz. Derhal kongreden çekilin ve Mersin halkına ihanet etmeyin."
Atıcı ayrıca, santralın yapılacağın alanda çalışan iş makinelerinin de fotoğrafını çektiğini, 'Taş ocağı işletiyoruz' denilen yerin uluslararası anlaşmalarla tahsis edilen nükleer santral alanı olduğunu belirterek, uluslararası anlaşmayla tahsis edilen alana taş ocağı ruhsatı verilmesi suç olduğunu söyledi.
Polisin çevrede önlem aldığı eylem, konuşmaların ardından olaysız dağıldı.