MERSİN'de Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni protesto etti.
İsmet İnönü Bulvarı'ndaki Akkuyu NGS A.Ş. Bilgilendirme Merkezi önünde 'Akkuyu'da nükleer santral istemiyoruz' pankartı açarak çeşitli dövizler taşıyıp sloganlar atan platform üyeleri hep birlikte 'Nükleere hayır' şarkısını söyledi. NKP üyelerine Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden de destek geldi. NKP Yürütme Kurulu Üyesi Semra Kabasakal, Akkuyu NGS A.Ş. ve Rosatom sponsorluğunda 14-16 Aralık'ta Uluslararası Doğu Akdeniz Çevre Güvenliği Kongresi gerçekleştiğini ancak gösterilen tepkiler nedeni ile Toros Üniversitesi'nin kongreden çekildiğini hatırlatarak, "Tüm dünyada giderek vazgeçilen, nükleer santrallerin yapımı, Mersin halkının büyük bir çoğunluğunun itirazına rağmen mevcut yasalarımız ihlal edilerek yapımı halka dayatılmakta, nükleer santraller şirin gösterilmeye çalışılmaktadır. Bunun son örneği Akkuyu Nükleer Santralinin yapımcı şirketi NGS A.Ş. ile onun en büyük hissedarı Rosatom şirketinin sponsorluğunda düzenlenen sözde bilimsel 'Doğu Akdeniz'de Enerji Güvenliği Kongresi' olmuştur" dedi.
Kongreye karşıt görüşlerin davet edilmediğini, NKP üyeleri ve Mersin halkının yoğun protestoları sonucu programın protokol konuşma bölümünde Mersin Valiliği, Toros Üniversitesi ve belediye başkanları olmak üzere hiçbir yerel yönetici ve kurumun yer almadığını belirten Kabasakal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Dışişleri Bakanı ve bazı üst düzey bürokratların da protestolar nedeniyle kongreye katılmadığını öne sürdü.
'MERSİN ADINA FİYASKO OLDU'
Konuşmaların ardından bir süre bekleyen çevreciler olaysız bir şekilde dağılırken, Akkuyu NGS A.Ş Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Uzel, çevrecilerin, 'Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Güvenliği Kongresi'ne yönelik sert eleştirilerine yanıt verdi. Uzel, ithamların hakarete varan boyuta geldiğini bu nedenle de haklarını hukuki yollardan haklarını aramaya karar verdiklerini kaydederek, "Evet, kongre fiyaskoyla sonuçlandı ancak Mersin adına bir fiyasko oldu. Kongreye 8 ülkeden 130 akademisyen katıldı. Hatta katılımcılar arasında nükleer enerji karşıtı çevre kuruluşları da vardı. Akademisyenler yenilenebilir enerjiden, güneşe kadar konuyu tüm yönleri ile ele aldılar. Ancak ne yazık ki Toros Üniversitesi'nin çekilmesi ile Mersin adına konuşulamadı" diye konuştu.