MERSİN’in düşman işgalinden kurtuluşunun 92’nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ‘Kurtuluş Gecesi’ büyük ilgi gördü. Duygulu anların yaşandığı gecede, andımız ve 10'ncü Yıl Marşı seslendirilirken, etkinlik havai fişek, ışık gösterisi ve konserle son buldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğindeki ‘Kurtuluş Gecesi’ Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Geceye Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer, Aytuğ Atıcı, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen ile yaklaşık bin kişi katıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile hiç bir yardımcısının katılmadığı gecede salona kimse alınmadan her koltuğa birer Türk bayrağını konuldu. Daha sonra ise geceye katılanlar salona alındı.
Gecede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, Kurtuluş Savaşı sırasında Mersin'in düşmana peşkeş çekildiğini belirterek, "O günlerde halkımız esaret hayatına büyük bir tepki göstererek, taşla sopayla düşmanla mücadele etmiş ve hürriyetini elde etmiştir. Bu bayram, yani 3 Ocak Mersin'in kurtuluş bayramıdır. Onun içindir ki, çok önemli ve anlamlı bir bayramdır. Mersin kurtuldu, Türkiye kurtuldu, Cumhuriyet kuruldu. Arkasından Mustafa Kemal Atatürk bizi bugünlere kadar taşıdı. Belediye başkanı olmamdan bu yana bu bayramı 14 yıldır kutluyorum. Burada önemli olan şudur; çocuklarımıza ve gençlerimize önce Mersin'inin sonra Türkiye'nin düşman işgalinden nasıl kurtulduğunu iyi bir şekilde anlatabilirsek gençlerimiz ve çocuklarımız da geleceklerini ona göre yönlendirir ve kurar. Geçmişini bilmeyen bir toplumun geleceğini yönlendirmesi de mümkün değildir. Onun için bize düşen görev çocuklarımızı eğiteceğiz, tarihimizi öğreteceğiz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları da Ekrem Tamer'in yazıp yönettiği, koreografisini Serbülent Biçer'in üstlendiği 'Güneşi Kucaklayan Topraklar' adlı müzikli, danslı tiyatral gösteriyi sahneledi. Zaman zaman duygulu anların yaşanmasına neden olan gösteri de Mersin’in düşman işgalindeki günlerden kesitler verilerek Kuvayi Milliyecilerin yaptıkları mücadele anlattı. Andımız'ın koro tarafından seslendirilmesi ile gösteri tamamlandı.
Yaklaşık olarak 2 saat süren gösteri sonunda ise sahneye gelen, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. D. Tayyar Şen, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer, Aytuğ Atıcı gösteride rol alanlara teşekkür ederek, seslendirilen 10'ncü Yıl Marşı salonda bulunanlarla birlikte söylenirken dağıtılan Türk bayramları da sallandırıldı.
Konuşmanın ardından Kongre ve Sergi Sarayı’nın bahçesinde ışık ve havai fişek gösterisi yapıldı. Daha sonra gerçekleşen kokteylde Mersin Büyükşehir Belediye Konservatuarı Türk Sanat Müziği konseri verdi.