İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'de kent içi ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla, yerden 8 metre yüksekteki çelik hat üzerinde çalışacak Monoray Projesi, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine tanıtıldı.
Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki toplantıda Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan ve projeyi hazırlayan Ataray Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alioğlu, yaklaşık 70 milyon dolar yatırım maliyeti olan Monoray Projesi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Toplantının açılışında konuşan Kerim Tufan, yerel seçim sürecinde yaptıkları anketlerde Mersin'de yaşayanların toplu taşıma ve trafik sorunlarına öncelikli çözüm istediğini belirterek, Ataray Grup A.Ş.'nin hazırladığı Monoray Projesi'nin uygulanabilirliğini tartışmaya açtıklarını söyledi.
Daha sonra Ataray Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alioğlu, Monoray Projesi ile ilgili sunum yaptı. Osman Alioğlu, toplam yatırım maliyeti 70 milyon dolar olan Monoray'ın yerden 8 metre yüksekte döşenecek çelik hat üzerinde inşa edileceğini, Mersin Garı ile Mezitli Soli Kavşağı arasındaki 13.1 kilometre uzunluğundaki hatta günde 348 bin yolcu taşıyabileceğini söyledi. Alioğlu, projeyle ilgili şöyle dedi:
"13 bin 100 metrelik güzergahta çift hat olarak projelendirilen Monoray, 18 istasyondan oluşan çok amaçlı bir ulaşım sistemidir. Sistem yerden yaklaşık 8 metre yüksekte kurulacak çelik kolon ve kirişlerden oluşacak ve 3 fazlı şehir şebekesi elektriği ile çalışacaktır. Projenin amacı kent içi ulaşımı güvenli, hızlı, ekonomik ve konforlu biçimde sağlamak, halkın yaşam standartlarını yükseltmek, şehir içi görüntü ve gürültü kirliliğini azaltmaktır. Sistem İstiklal caddesi üzerinden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na kadar gitmekte ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarı boyunca Soli Kavşağına kadar olan mesafeyi kapsamaktadır."
İstasyonların zeminden 5 metre yukarıya kapalı alan olarak kurulacağını kaydeden Alioğlu, "Her vagon 24 koltukta toplam 50 kişiliktir. 5 vagonlu dizide toplam 200 yolcu seyahat edebilecektir. Monoray, azami 72 kilometre hız yapabilecektir. 18 istasyon üzerinde bir tur toplamda 42 dakika sürecektir. Araçlar bir sürücüye gerek duymadan tam otomatik olarak çalışabilecektir. Elektrik kesintilerinden etkilenmeyecektir" dedi.

FOTOĞRAFLI