SİYAH GİYİP MADENCİLERİ ANDILAR
CHP Mersin İl binası önünde toplanan yaklaşık 100 kadın, faciada yaşamını yitiren  madencileri andı. Siyah kıyafetler giyerek yas tutan kadınlar, bir masanın üzerine ekmek ve kömür bıraktı. Çevredekilerden buradaki deftere facia ile ilgili duygu ve düşüncelerini yazmasını isteyen kadınlar, 'Hükümet istifa' diye sloganı attı. 'Kömürü sevmiyorum. Ya uğruna can, ya uğruna oy veriliyor', 'Çizmelerini çıkarma, ayakların kirlenmesin', 'Gözyaşlarımız siyah akıyor' yazılı dövizler taşıyan eylemcilerden bazıları, yüzlerini siyaha boyayarak faciaya tepki gösterdi. Grup adına açıklama yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nevin Zaimoğlu, şöyle dedi:
"Şu anda Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından biri ile karşı karşıya. Adı Soma. Hayatını kaybeden işçi sayısı 282 denirken daha da artacağı belirtiliyor. Ne yazık ki kaçak çalıştırılan işçilerin sayısı da bilinmiyor. İşçi sağlığı ve güvenliğini tamamen bir maliyet unsuru olarak gören, yalnızca daha çok kar elde amacını taşıyan zihniyet, en acımasız koşullarda çalışmak bırakılan Soma'da ki yüzlerce işçiyi aslında başından beri ölüme terk etmiştir. Taşeronlaştırma politikaları devam ettikçe acılar dinmeyecektir. Soma'da felaketin yaşandığı madenden çıkarılan bir işçi, ambulansta sedyeye alınırken, sedye kirlenmesin diye çizmelerini çıkarmak istemiştir. Sen çizmeni çıkarma yüzü kömür karası, yüreği güvercin beyazı emekçi kardeşimiz."
"CHP KOMPLOSU' DERLERSE ŞAŞIRMAYIN"
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, bir Başbakanın 'Ölüm bu işin kaderinde var' deme lüksüne sahip olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
"Yeterince önlem alındıktan sonra maden işçileri ölmüyorlar. Sağ girip sağ çıkıyorlar. Yaşadığımız bu kadar acının üzerine bizi sürekli kandırıyorlar. Kazalar önlenebilir, madenci ölümleri önlenebilir. Bize yalan söylemesinler. Ölülerimiz üzerinden siyaset yapmasınlar. AKP'nin bütün bakanları ağız birliği etmiş gibi madende ölen işçilerimizi şehit ilan ediyorlar. Şehittir diyebilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre şehitlere uygulanan ayrıcalıkları uygulayacaksanız o zaman şehit diyebilirsiniz. Öyle değilse yalan söylemeyin. İnsanları yine dini duygular üzerinden sömürmeye kalkmayın. Madende ölen kardeşlerimiz üzerinden, Gezi olaylarına bağlantı yapmasınlar. Bunun da yarın CHP komplosu olduğunu söylerlerse şaşırmayın. Bu maden olayının da bir darbe girişimi olduğunu söylerlerse şaşırmayın. Bu kadar vicdanları körelmiş, bu kadar kalpleri taşlaşmış insanlarla bu ülke yönetiliyor. Bırakın acımızı yaşayalım."
Bu defterin, tedavi için ambulansa binerken sedyeyi kirletmemek için çizmelerini çıkarmak isteyen işçi Murat Yalçın'a ulaştırılmak üzere CHP Manisa İl Başkanlığı'na gönderileceği ifade edildi.

İM(BK/İD) (FOTOĞRAFLI)