MERSİN'DE SOMA PROTESTOLARI SÜRÜYOR
Mersin’de bir araya gelen parti ve sivil toplum örgütü üyeleri, Manisa’nın Soma İlçesi’nde 284 madencinin ölümüne neden olan kazayı protesto ederek, hükümeti istifaya çağırdı.
İstasyon Meydanı'nda toplanan HDP'liler ve bazı sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 300 kişi, İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. 'Kaza Değil Katliam' yazılı pankart açan eylemciler, 'Soma'nın Kader Değil Katliamdır', 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganları atarak Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüdü. 'Soma'nın Katili AKP'dir' yazılı döviz taşıyan eylemcilerden biri, vücuduna Soma ve madenciler ile ilgili yazı yazdı. Park önünde yolu trafiğe kapatan eylemciler, bir süre eylemlerine devam etti. Grup adına açıklama yapan HDP İl Başkanı Müslüm Tank, "Taşıdığımız pankartlar ile bir kez daha burada neden toplandığımızı tüm kamuoyuna göstermiş olduk. Bir çok sorunu bu ülkede kader diye tanımlıyorlar ve halkıda öyle inandırmaya çalışıyorlar. Bizler bu işlerin kader olmadığını biliyoruz. Para kazanma hırsı herşeyin önüne geçmiş durumdadır. 24 Ocak 1984 kararlarından sonra tüm yasalar emekçilerin aleyhine düzenlenmiştir. Bu gün iş güvenliğinden, örgütlü işçilerden bahsetmek mümkün değildir. İnsanlar 19'uncu yüzyıl koşullarında çalışmaktadır insanlar" dedi.
BARETLİ OTURMA EYLEMİ
Bu arada merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki CHP İlçe binası önünde toplanan ve siyahlara bürünen bir grup partili 'Somali'ye yardım, Somalı'ya dayak', 'Yüz karası değil ekmek parası', 'Karanlıklar içinde yaşadınız, ışıklar içinde yatın', 'Kalbimiz seninle Soma' yazılı dövizler taşıdı. CHP İlçe Başkanı Rıza Turan'ın yaptığı açıklamanın ardından oturma eylemi yapan grup, başlarına taktıkları baretleri yerine bırakarak kömürün üzerine de kırmızı karanfil koydu. Bir süre oturmaya devam eden grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

İM (SÜ/RT) (FOTOĞRAFLI)