Mustafa ERCAN- Mustafa İnsan- İbrahim MAŞE- Ramazan ÇELİK- Ufuk AKTUĞ/MERSİN, HATAY, () - MERSİN ve Hatay'da 1 Mayıs Emet ve Dayanışma Günü, halaylarla, konserlerle kutlandı.
Mersin'de 15 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından organize edilen kutlamalar çerçevesinde İstasyon Meydanı'nda toplananlar Cumhuriyet Alanı'na doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Alanı'nda geniş güvenlik önlemleri alan polis, alana gelenleri üst aramasından sonra içeri aldı.
1 POLİS YARALANDI
Arama noktalarının birinde Halkevleri üyesi bir grup üzerlerinin aramasına izin vermedi. Bunun üzerine polisle grup arasında çıkan kısa süreli arbedede bir kadın polis memuru kolundan hafif şekilde yaralandı. Üzerlerini aratmayan SDP'li grup ise arama noktasında barikatı yıkıp alana girmek istedi fakat polis buna izin vermedi. 2.5 saat süren yürüyüş sonunda yaklaşık 13 bin kişi Cumhuriyet Alanı'nda toplandı. CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı'nın da katıldığı kutlamalarda konuşma yapan sivil toplum örgütü temsilcileri hükümete karşı birlik çağrısı yaptı. Konuşmaların ardından kutlamalara katılanlar, söylenen türküler eşliğinde halaylar çekerek eğlendi.
GELİN DAMAT DİKKAT ÇEKTİ
Kutlamalar sırasında yeni evlenen bir çift de kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Alanı'na girdi. Alanda çok kısa kalan gelin ile damat, katılımcıların meraklı bakışları arasında alandan ayrılarak gözden kayboldu.
HATAY'DA POLİS SU DAĞITTI
Hatay'daki kutlamalar ise sivil toplum örgütlerinin organizesiyle merkez Antakya İlçesi'ndeki Doğuş Okulları önünde başladı. Burada toplanan kalabalık daha sonra yürüyüşe geçerek Defne İlçesi'ndeki Uğur Mumcu Alanı'na geçti. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı yürüyüş sırasında bazı marketler ile Hatay Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri kutlamalara katılanlara su dağıttı.
Uğur Mumcu Alanı'nda geniş güvenlik önlemleri alan polis ile arama noktasında üzerlerini aramak istemeyen bazı gruplar arasında kısa süreli arbede yaşandı. Hatay'da haziran ayındaki Gezi parkı protestolarında barikat olarak kullanılan bir çamaşır makinesi de Hatay Halkevi üyeleri tarafından arama noktasından geçirilerek alana götürüldü. Alanda sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmalarının ardından yerel sanatçılar sahne aldı. Kutlamalara katılanlar, sanatçıların söylediği türkülerle halay çekip oynayarak bayramı kutladı. Hatay'daki kutlamalara Gezi Parkı gösterilerinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert ile Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan da katıldı.
TERMİK VE NÜKLEER SANTRALLERİ PROTESTP ETTİLER
Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki kutlamalara ise yaklaşık bin kişi katıldı. 'Patron ne ayol', 'Faşizme karşı bacak omuza' gibi ilginç dövizlerin taşındığı kutlamalara çevreciler de katıldı. Çevreciler, 'Termik santrale hayır', 'Ne termik ne nükleer, rüzgâr güneş bize yeter' yazılı dövizler taşıdı.

(BK/SS) (FOTOĞRAFLI)