Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), ()-MERSİN'in Erdemli İlçesi sahiline 2 deniz kaplumbağası ölüsü vurdu.
Dün akşam saatlerinde sahile ölü olarak vuran iki deniz kaplumbağasını gören vatandaşlar durumu Doğa Koruma ve Milli Park Şefliği'ne bildirdi. İhbar üzerine sahile gelen görevlilerin yaptığı incelemenin ardından deniz kaplumbağaları, gömülmek üzere Erdemli Belediyesi ekipleri tarafından sahilden götürüldü.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının son günlerde ölmüş halde sahile vurmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ergene, "Bu günler deniz kaplumbağaların çiftleşme dönemi. Ne var ki sahillere yakın noktalarda denize atılan uzun metrajlı balıkçı ağına takılarak yaşamlarını yitiriyorlar" dedi. Deniz kaplumbağalarının da tıpkı insanlar gibi beyaz ciğerlerinin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergene, kaplumbağalar her ne kadar su altında uzun süre kalsalar da mutlaka nefes almaları için su yüzüne çıkmaları gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Ergene, şunları söyledi:
"Eğer bu canlı su yüzüne çıkamıyorsa ya balıkçı ağına takılmıştır ya da bir yere sıkışıp kaldığı için çıkamamıştır. Ancak genelde ölümler balıkçı ağlarına takılmalarından dolayı ölüm olayları gerçekleşmektedir. Yaptığımız araştırmalarda ölüm olaylarının yüzde 90'ı herhangi bir darbe almadığını ancak boğulmadan kaynaklandığı görülüyor. Burada balıkçılarımıza büyük görevler düşüyor, ağlarına kaplumbağaların takıldığını hissettiklerinde onların ağdan kurtulmasına yardımcı olmalarıdır. Çünkü kaplumbağalarda bir canlı ve onların da yaşamaya hakları var."

MD(AŞ/BK/BT) (FOTOĞRAFLI)