MERSİN Barosu, Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından, hükümetin, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin iptali için Danıştay'da dava açtı.
Baro Başkanı Avukat Alpay Antmen, yönetmeliğin iptali için dava dilekçesini Danıştay'a verdiklerini söyledi. Alpay Antmen, konunun kısa bir sürede sonuçlanmasının hukuki bir gereklilik olduğunu belirtti. Kolluk faaliyetinin, idari ve adli kolluk olarak ikiye ayrıldığına dikkat çeken Antmen, iptal davasının gerekçelerini de şu sözlerle açıkladı:
"İdari kolluk; asayişle, kamu düzeninin korunması, suçun önlenmesi ile ilgili görev yapar. Bu faaliyeti sırasında da idari kolluk, mülki amirine; mülki amir de İçişleri Bakanı'na bağlı çalışır. İdari kolluk faaliyeti sırasında bu silsile içinde bilgi alışverişi yaşanır. Adli kolluk faaliyeti içinde ise hiçbir şekilde mülki amir ya da bakan yoktur. Adli kolluk faaliyeti sırasında mülki amire ya da bakana bilgi verilmesi, Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'nın yargının yürütmeden bağımsız olduğunu ifade eden maddesine aykırıdır. Adli kolluğun mülki amirine bilgi vermesinin zorunlu hale getirilmesi, yürütmenin yargıya müdahalesi anlamına gelir. Türkiye bir hukuk devletidir ve öyle kalmalıdır. Bu nedenle yasama, yürütme, yargı erklerinin birbirinden tamamen ayrı olması gerekiyor. Hukuk bir gün herkese lazım olacak düşüncesiyle bu davayı açtık."