MERSİN Baro Başkanı Alpay Antmen, maden faciasının ardından Soma'da siyasi iktidar tarafından bir polis devleti kurulmak istendiğini iddia etti.
Mersin Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 200 avukat, maden kazası ve Soma'da avukatların gözaltına alınmasını protesto etti. Soma'ya giderek incelemelerde bulunan Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, Soma'da siyasi iktidar tarafından bir polis devleti kurulmak istendiğini söyledi. Soma'da bir korku imparatorluğunun olduğunu ifade eden Antmen, "Soma'da facianın acısı dinmeden bir polis devleti yaşama geçirilmiş bulunmaktadır. Yaralar sarılmadan havada bir korku imparatorluğu görülmekte, her yerde kolluk kuvvetleri yığınağı yapılmış durumdadır. Kolluk kuvvetleri yığınağı yapılan Soma'da neden bu polisler 6-7 gündür okullarda, camilerde, sağlıksız koşullarda, sağlıksız beslenerek, sabahın altısında içtima ettirilerek sözde görev yapmaya zorlanmaktadır? Orada kolluk kuvvetlerin de insan hakları çiğnenmekte, orada gencecik insanlar 6-7 gündür ailelerinden uzakta yorgun, mutsuz ve ümitsiz olarak kime karşı bileylenmekte? Siyasi iktidar bir korku imparatorluğu yaratarak kolluk güçlerini de psikolojik baskıya maruz bırakarak bir polis devleti kurmak istenmektedir"dedi. Kazaya ilişkin başlatılan adli süreci yakından takip edeceklerini de vurgulayan Antmen şu görüşlere yer verdi:
"Katliamın asıl sorumluları hukuksal anlamda gerekli düzenlemeleri yapmayan siyasi otoriterdir. Yaşam odasının zorunlu hale getirilmiş olması halinde böyle bir katliam gerçekleşmeyecek, geride bu kadar gözü yaşlı insan kalmayacaktı. Katliamın olduğu şirkette çalışan birkaç kişinin günah keçisi seçilmesi ve bütün sorumluluğun bu kişilere atılması kabul edilecek bir durum değildir. Başlayan adli sürecin en iyi şekilde takip edilmesi ve sorumluların tamamının yargı önüne çıkarılarak en ağır bir biçimde cezalandırılması gerekir. Mersin Barosu olarak yönetim kurulumuz tarafından alınan karar gereğince de bu adli süreci yakından takip edeceğiz. Soma'da bulunan ve halkı hukuki açıdan bilgilendirmeye çalışan, ceza davası dışında başkaca dava almayacaklarını deklare eden 8 meslektaşımız dövülerek gözaltına alınmıştır. Bizzat o gün orada bu meslektaşlarımızı gördüm. Üzerlerinde uygulanan şiddet içler acısıydı. Dövüldüler ve sonra bir şey olmamış gibi serbest bırakıldılar. Avukatlara karşı reva görülen şiddeti kınıyor ve sorumluların cezalandırılması için her türlü yasal işlemi yapacağız."

İM(AŞ/BK/SS) (FOTOĞRAFLI)