MERSİN'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde kurulacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/100 ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nda yer almasına çevreciler tepki gösterdi.
CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın destek verdiği yaklaşık 100 kişilik grup, Mersin Valiliği önünde toplandı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sebahat Arslan, yeni hazırlanan 1/100 ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nda işaretlenmiş olan Akkuyu Nükleer Santrali'ne ve planına karşı çıktıklarını söyledi. Arslan, şöyle dedi:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mersin halkının nükleer santral karşıtlığında itirazlarını dile getirmek için başlattığı imza kampanyasında toplanan 200 bin itiraz dilekçelerini İl Genel Meclisi'nin ve Mersin'de bulunan tüm ilçe ve Büyükşehir Belediye meclislerinin Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı almış oldukları kararları görmezden gelerek, Mersin halkının iradesini hiçe saymıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın rant uğruna uyguladığı bu keyfi tutumu şiddetle kınıyoruz. Bunun hesabını ülkemizde hukuken sormanın yanında ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırılık nedeniyle uluslararası mahkemelere de başvuru yapacağız."
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, Mersin halkının nükleer santrale karşı verdiği mücadeleye herkesin sahip çıkması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"35 yıldır nükleer belasından kurtulmak isteyen Mersin halkının inadına yapılmak istenen nükleer santralin yapım gerekçelerini bir türlü anlayamıyoruz. Bunun arkasında başka hesapların da olup olmadığını da araştırıyoruz. Nükleer Karşıtı Platformu yanlı olarak görenler olabilir. CHP Milletvekili olduğum için beni taraflı görebilirsiniz. Elimde İl Genel Meclisi'nin yanı bütün partilerin katıldığı, üye verdiği İl Genel Meclisi'nin kararı var. İl Genel Meclisi diyor ki; 'Mersin'e nükleer santral yapmayın.' Bu karar İl Genel Meclisi'nin yeni bir kararıdır. Şimdi halk istemeyecek, İl Genel Meclisi istemeyecek, belediye meclisleri de tavsiye kararları alacak; 'Biz nükleer santral istemiyoruz' diye. Sadece ve sadece CHP değil, başka siyasi parti görüşlerine sahip belediyeleri de 'hayır, biz nükleer santral istemiyoruz'. Bu kadar net itirazlara karşı neden burada nükleer santral yapılmak isteniyor, bunu anlamak mümkün değil."
Konuşmaların ardından Milletvekili Aytuğ Atıcı ile vatandaşlar Mersin Valiliği'ne itiraz dilekçesi verdi.