Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'nın Finike İlçesi'ne bağlı Alacadağ ve Gökçeyaka köylerindeki Kızılcık Yaylası'nda mermer ve taş ocaklarının yol açtığı doğa tahribatına ilişkin bölgede faaliyet gösteren firmalardan Adalya Mermer, 100 hektarın üzerindeki alandaki çalışmalarını tamamladı. Firmanın, sözleşmeye aykırı olarak alanı rehabilite etmeden terk etmesi nedeniyle köylüler, Orman İşletme Müdürlüğü aleyhine dava açmaya hazırlanıyor.
Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, bölgedeki Kızılcık Yaylası'nda yaklaşık 8 yıl önce faaliyete başlayan ve 100 hektarın üzerindeki alanda limra taşı çıkartan Adalya Mermer firmasının, yaklaşık 4 ay önce faaliyetini tamamlayıp alanı terk ettiğini söyledi.
Firmaların imzaladıkları sözleşmelerde 'Bölgeye eski eğimi verilerek ağaç dikilir' denildiğine dikkat çeken Büyüknohutçu, "Fakat bırakın toprak getirilip eski eğimin verilmesini, ağaçlandırma bile yapılmıyor. Sözkonusu firma 3.5-4 ay önce alanı Orman'a teslim etti. Ancak görüldüğü gibi hiçbir rehabilitasyon gerçekleştirilmedi. Sanırım girilmesi tehlikeli olacağından dolayı kazı yapılan bölgenin etrafı tel örgüyle çevrildi" dedi.
Bölgede benzer mermer ve taş ocağı firmalarınca kazı tamamlandıktan sonra rehabilitasyonu yapılmayan 5-6 alan daha bulunduğunu söyleyen Büyüknohutçu, "Bunların içinde 6 yılı geçmiş yerler de var ve tek bir ağaç bile dikilmemiş. Alanlar olduğu gibi içler acısı durumda bırakılmış" dedi.
İLGİNÇ BİR ÖRNEK
Büyüknohutçu, bölgedeki Arif Köyü'nde bir vatandaşın kaynak yaptığı sırada sıçrayan kıvılcımlardan dolayı yangın çıktığını ve yaklaşık 1 dönüm alanın yandığını belirterek, "Bu olay nedeniyle köylüye Orman idaresi tarafından 180 bin liraya yakın para cezası verildi. Halbuki taş ve mermer ocakları yüzlerce hektar alanları yok ediyor, rehabilatasyonu yapmıyor ama buna ses çıkarılamıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI