İZMİR'in Foça İlçesi'nde Yenifoça Anaokulu'nda görev yapan müdür ve 4 öğretmene, geçen yıl Gezi olayları sırasında merdivenleri, protesto amaçlı olarak gökkuşağı renklerine boyadıkları gerekçesiyle  'uyarı' ve 'kınama' cezası verildi. Cezalar karne dağıtım gününde tebliğ edilirken, KESK'e bağlı Eğitim- Sen Şubesi tepki gösterdi.
Gezi Parkı eylemleri sonrasındaki günlerde, ülkenin değişik kentlerinde olduğu gibi protesto amaçlı olarak okulun merdivenlerini gökkuşağı renklerine boyadıkları ve bunu sosyal paylaşım sitesinde paylaştıkları öne sürülen Yenifoça Anaokulu'nun vekil müdürü ile isimlerinin açıklanmasını istemeyen 4 öğretmeni hakkında, bir vatandaşın BİMER'e şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucu, okulun merdivenlerini 'geleneksel olmayan bir nitelikte rengarenk boyadıkları' gerekçesiyle öğretmenlere 'uyarı' ve 'kınama' cezası verildi. Ayrıca soruşturmada okul müdürü İ.K.'ya internet ortamında, hükümet aleyhine paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle 'maaş kesimi' cezası da uygulandı.
Eğitim-Sen, bu cezaları, bugün Foça Temsilcisi Mustafa Kuvanlık imzasıyla yayınladığı basın metni ile protesto etti. Merdivenlerin renkli boyanmasının gezi sürecine destek olarak yapıldığı suçlamasını 'saçma sapan iddialar'" olarak niteleyen Kuvanlık, cezanın siyasi iktidarın eğitimciler üzerinde baskı oluşturmak ve KESK ve bağlı sendikaların mücadelesini bastırmaya yönelik olarak gözdağı verme amacı taşıdığını iddia etti. Kuvanlık, "Merdivenlerin geleneksel olarak boyanması ile ilgili ne kastedildiği anlaşılamamıştır. En temel sendikal faaliyetlerin bile suç sayıldığı, hak arama mücadelesinin baskılandığı ülkemizde okul merdivenlerinin bile hangi renge boyanacağını dikte etmek, hangi hukuk ve demokrasi devleti anlayışına sığmaktadır" dedi.
Basın metninde, Eğitim- Sen'in soruşturma, sürgün ve cezalandırmalara karşı örgütsel ve hukuksal mücadeleyi bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceği de belirtildi.

FOTOĞRAFLI