İZMİR’de, löseminin pençesinden kurtuldu derken hastalığı yeniden nükseden, uzun aramalar sonrası uygun kemik iliği Almanya’da bulunan ancak ileri tetkiklerde vericinin liste dışı kalmasıyla hüzne boğulan minik Melis Akbaş, şimdi de kan merkezlerinde ödenek yetersizliğiyle karşı karşıya kaldı. Uygun iliğin bulunması amacıyla verilen kanların analiz edilebilmesi için tahmini 100 bin liraya ihtiyaç olduğunu dile getiren baba Bahadır Akbaş, "Ödenek yetersizliği canımızı çok sıktı. Başbakan, Sağlık Bakanı ve YÖK Başkanı’ndan ödeneğin sağlanması için yardım bekliyoruz" dedi.
Aslen Ordulu Sevil ile Bahadır Akbaş’ın biricik kızları 7 yaşındaki Melis Akbaş’a, 4.5 yaşındayken lösemi teşhisi kondu. 2.5 yıl süren tedavinin ardından Akbaş’ın tedavisi sonlandı, ancak 20 gün sonra tekrar kansere yakalandığı saptandı. İzmir’deki Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde tedaviye alınan ve enfeksiyon riski bulunan minik Melis’e, bir an önce uygun kemik iliğinin nakledilmesi gerektiği belirlendi. Kızının hastalığı nedeniyle görev yerini bile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Ege Üniversitesi’ne aldıran baba Bahadır Akbaş, uygun kemik iliğini bulmak için seferber oldu. Baba Akbaş ile ailesinin çırpınışları sürerken, küçük kızın dramını duyan çok sayıda kişi de, sosyal paylaşım siteleri aracığılıyla 'Minik Melis İlik Arıyor' hashtag’iyle duyurular yaptı. Zamanla yarış elele sürerken, müjdeli haber Almanya’dan geldi ve uygun ilik bulundu. Ancak yüreklere su serpen bu haber, vericinin ileri tetkiklerde liste dışı kalmasıyla hüzün yaşattı. Gözler tekrar yaşam mücadelesinde ilk başvurulan yer olan Dünya Kemik İliği Bankası’na ve hastanelere yöneldi. Aile buradan gelecek haberleri heyecanla beklerken, sosyal medyada Russel Crowe, Demet Akalın gibi birçok ünlünün de seferber olduğu Melis için Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’da devreye girdi, gerekli talimatlarını verdi.
KAN ÇOK, PARA YOK
Özellikle sosyal medyadaki çağrıların giderek büyümesiyle yaklaşık 5 bin kişi Ankara İbni Sina ve İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastaneleri’ne kan bağışında bulundu. Bağışların sayısının fazla olması sevindirirken, bunlarla ilgili analizlerin yapılabilmesi için gerekli ödeneğin bulunmaması, can sıktı. Kızlarının sağlığına kavuşması yolunda şimdi de ödenek yetersizliğiyle karşı karşıya kalan baba Bahadır Akbaş şunları söyledi:
"Kızımın şu an genel durumu iyi. 3’üncü kemoterapisi bitti. Eğer kısa bir sürede ilik bulunmazsa 4’üncü kemoterapisini almak zorunda kalacak. Asıl bizim sıkıntımız verilen kanların analiz edilmesinde yaşanan ödenek yetersizliği. Şu ana kadar 5 bin kan verildi, bunların analiz edilmesi için de tahmini 100 bin TL gerektiği söylendi. Kanla ilgili sonuç alınmasında sıkıntımız var. Çok üzülüyoruz. Özellikle Başbakan, Sağlık Bakanı ve YÖK Başkanı’ndan gerekli ödeneğin sağlanmasını istiyorum. Şu an sıkıntıdayız. Kadıköy ve Bakırköy Belediye başkanları bu konuda bütçe ayıracaklarını söylediler. Bu da bizi mutlu etti. Ancak hızlı olunması gerekiyor, yoksa süremiz gittikçe daralıyor. Doktorlar uygun iliğin bulunmasına rağmen enfeksiyon, kötü hürcelerin artması gibi nedenlerle hayatını kaybeden çocuklardan bahsetti. Biz bu durumu yaşamak istemiyoruz. Risk çok yüksek. Kemik iliğinin en kısa zamanda bulunup yavrumun evine dönmesini bekliyorum."
KARDEŞİYLE GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞÜYOR
Baba Akbaş, Melis’in özellikle kardeşi Berat’ı çok özlediğini, bunun için cep telefonlarının yardımıyla görüntülü görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Steril bir ortamda kalıyor. Şu an durumunun iyi olması nedeniyle sevinçli ancak panik de yapıyor. 'Ne zaman evime döneceğim, ne zaman kardeşimi göreceğim' diye. Öte taraftan doktorlar da panikte. Zaman daralıyor. En kısa sürede bu sorunların aşılması, kızımın sağlığına kavuşmasını istiyoruz" diye konuştu.