Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), () - İSTANBUL'un içme suyu ihtiyacını karşılaması amacıyla yapımı süren Melen Barajı'nın suları altında kalacağı için  istimlak edilen Kocaali İlçesi'nin Ortaköy Beldesi'nin bir bölümü ile beldeye bağlı bağlı 3 köyde yaşayan yaklaşık 5 bin kişiye, DSİ evlerini 30 gün içinde boşaltmaları için tebligat yapmaya başladı. Ancak köylüler, kendileri için söz verilen evlerin yaptırılmadığını ve yer de gösterilmediğini belirterek çıkmak istemiyor.
Büyük Melen Projesi kapsamında Melen Çayı üzerinde yapılacak Melen Barajı nedeniyle Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy beldesinin bir bölümü ile Karalar, Beyler ve Karalar köyleri sular altında kalacak.
Baraj yapımı sürerken DSİ 14'ncü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet İlbaşı imzasıyla baraj suları altında kalacak Ortaköy Beldesi Cuma Mahallesi'nde oturanlar ile  daha önce istimlak edilen ve istimlak bedelleri ödenenlere 30 gün içerisinde evlerini boşaltmaları için teligat gönderildi. Tebligatta 'Ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle İstanbul iline acil içme ve kullanma suyunun temin edilmesi için Melen Barajı'nın inşaatının bir an önce tamamlanması hedeflenmiştir’ denilmesi dikkat çekti.
Tebligatta baraj inşaatı kapsamında süren çalışma ile Cuma Mahallesi’nde 250 bin metrekarelik alanın su kaçaklarını önlemek amacıyla beton kaplaması yapılacağına dikkat çekilerek bölgede oturanların evlerini tahliye etmeleri isteniyor.
EVLERİMİZ TAMAMLANMADI
Ancak Ortaköy Beldesi'nde oturanlar kendilerine Caferiye Mahallesi’nde yapılacağı sözü verilen evlerin henüz yapılmadığını söyleyerek  "Biz nereye gideceğiz?" diye soruyorlar. Karalar Mahallesi Muhtarı Mevlüt Koş, "İstimlak tamamlandı. Ancak sorun var" diyerek şunları söyledi:
"Bizlere '30 gün içerisinde çıkın gidin' diyorlar. Nereye gidelim? Bize Caferiye Köyü’nde evler yapılacaktı. O bile yapılmadı. Bu şartlarda nereye gidebiliriz ki. Fındık bahçelerimizin durumu belli değil. Sadece evlerimizin istimlakları yapıldı. Yarın biz buradan çıktığımız zaman sadece evlerimizi değil fındıklıklarımızı da bırakmış olacağız. Bu sorunlar çözülmeli."
Melen Barajı projesi kapsamında ilk tahliyelerin yapıldığı Cuma Mahallesi sakinleri de barajda su tututulmaya başlanmasıyla evlerinin sular altında kalacağını, fındık bahçelerine ise beton kaplaması yapılacağını belirterek şunları söylediler:
"Su tutması 34 rakımda başlayacak. Ortaköy ve mahallemizin rakımının düşük olması nedeniyle ilk bizim evlerimiz sular altında kalacak. Ancak yükseklerde  fındık bahçelerimiz var. Fındık bahçelerimizin paralarını kim ödeyecek, nasıl ödeyecek belli değil. Bu durum karşısında da evlerimizi tahliye etmeyecegiz."
OKUL KAPANDI MEZARLAR TAŞINDI
Özellikle 3 bin nufuslu Ortaköy Beldesi’nde Melen projesinin çalışmalarının hızlanması nedeniyle belde sakinleri mezarlıklardaki yakınlarının mezarlarını başka yerlere nakletti. Ortaköy’deki mezarlığa yaklaşık 5 yıldır defin yapılmazken, beldede bulunan ilköğretim okulu da kapatıldı. Beldede öğrenim gören öğrenciler taşımalı eğitimle Gümüşoluk Köyü'ne gönderildi.

ZT,AG(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)