Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, () - SOMA'daki facianın ardından maden ocaklarında mekanize sistemin uygulanabilirliği tartışılırken, Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bir ocağında sistemi deneme amaçlı kurdu. Şu anda klasik yöntemle 90 kişiyle yapılan günlük 208 tonluk kömür üretimini, 27 kişiyle 587 tona çıkaran mekanizasyon sisteminin kurumun tüm ocaklarında faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Jeelojik şartların ağırlığı nedeniyle beden gücüyle kazma ve kürek kullanılarak kömür çıkarılan TTK ocaklarında mekanizasyon sisteminin denemesi yapılıyor. TTK Amasra Müessese Müdürlüğü ocağında yaklaşık 1 yıl önce kurulan sistemin deneme süreci sürüyor. Sistemin ilk 8 aylık çalışmasında, klasik yöntemle yapılan üretimden 4 katı daha fazla verim alındığı belirtildi. Klasik yöntemle günlük 208 ton üretim yapılırken,  mekanizasyon sisteminde 27 işçi ile 587 ton üretim yapılması hedefleniyor. Şu ana kadar olumlu sonuçlar veren sistem ile kazı yapılan alanda şimdiye kadar hiç iş kazası da yaşanmadığı belirtildi.
Mekanizasyon sisteminin kurumun 5 müessese müdürlüğündeki tüm ocaklarında yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistemin tüm ocaklarda uygulanması durumunda klasik sistemle karşılaştırıldığında yıllık 100 ton üretim artışı, işçilik maliyetlerinde 11 milyon 700 bin, toplam maliyetlerde de ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanması hedefleniyor.

GG(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)