ERGENEKON Davası'nın tutuksuz sanığı CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 28-31 Ocak 2014 tarihleri arasında İtalya'ya yapacağı resmi ziyarette yer alacak heyette, CHP'yi temsilen görevlendirildiğini belirterek yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Ergenekon Davası'ndan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından tahliyesine karar verilen Mehmet Haberal avukatları aracılığıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 11 sayfalık dilekçede, Haberal'ın tıp dünyasına ilklere imza atmış saygın bir bilim insanı olduğu ifade edilerek aynı zamanda 12 Haziran 2011 tarihli genel seçimlerinde milletvekili seçildiği belirtildi. Dilekçede, “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 Ağustos 2013 tarihinde açıkladığı kararda Haberal'ın hükmolunan ceza miktarı ve tutuklulukta geçen süre dikkate alınarak müvekkilimizin tahliyesine ve yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir. Adli kontrol tedbiri müvekkilimiz Haberal'ın gerek milletvekilliği, gerekse akademik görevlerinin yerine getirilmesi sırasında büyük sorunlara sebebiyet vermekte ve bu durum ülkemizin aynı zamanda uluslararası platformlarda da ciddi itibar kaybetmesine neden olmaktadır" denildi. ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA VURGU YAPILDI

Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) göre sanıkların adli kontrol talebinin kaldırılması ya da değiştirilmesinin talep etme hakkı olduğunu belirtilen dilekçede, Mehmet Haberal'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruya da değinilerek, “Anayasa Mahkemesince Haberal ile ilgili verilen ihlal kararında da anlaşılacağı üzere 'Seçilmiş milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyecek ölçüsüz müdahalelerin halk iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldırararak seçmen iradesinin parlamentoya yansımasını önleyeceği' açıktır. Anayasa Mahkemesi'nce verilen karardaki bu somut tespit ve değerlendirmeler neticesinde seçilmiş milletvekillerinin siyasi faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyen ya da kısıtlayan ölçüsüz müdahalelerin milli iradenin tecellisine engel teşkil edeceği ve bu kapsamda CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal hakkındaki yurt dışına çıkış tehdidinin de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının açıkça ihlali neticesini doğurduğu ortadadır" ifadelerine yer verildi. "YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI NEDENİYLE ABD'YE RESMİ ZİYARETTE BULUNAMADI"

Haberal'ın hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 30 Kasım - 4 Aralık 2013 tarihleri arasında ABD'ye yaptığı resmi ziyarete iştirak edecek heyette olmasına rağmen organizasyona iştirak edemediği vurgulanan dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Geçtiğimiz günlerde tutuklu BDP'li milletvekilleri ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi jet hızıyla verilen ihlal kararına dayalı olarak Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hemen ertesi günü verilen tahliye kararına bakıldığında iddia makamı adli kontrol kararı ile tedbir talebinde bulunulmasına rağmen mahkemece 'Sanıkların milletvekilleri olması nedeniyle adli kontrol tedbiri uygulanmasına gerek olmadığına karar verildiği görülmektedir." "HABERAL'IN YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞININ SÜRELİ YA DA SÜRESİZ OLARAK KALDIRILMASINI TALEP EDERİZ

"Dilekçede, “Müvekkilimiz Mehmet Haberal son olarak Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün 28-31 Ocak 2014 tarihleri arasında İtalya'ya yapacağı resmi ziyarette yer alacak heyette, CHP'yi temsilen görevlendirilmiştir. İlişikte TBMM CHP Grup Başkanlığı'nca müvekkilimiz Prof. Dr. Mehmet Haberal'a hitaben düzenlenen 9 Ocak 2014 tarihli resmi görevlendirme yazısını takdim ediyoruz. " Haberal'ın 2014 Ocak-Mart-Nisan aylarında uluslararası kongre ve toplantılara başkan, onur konuğu ya da konuşmacı olarak davet edildiği ifade edilen dilekçenin sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi: Müvekkilimiz Mehmet Haberal'ın yurtdışına çıkış yasağının süreli ya da süresiz olarak kaldırılmasını arz ve talep ederiz." "ANILAN ZİYARETTE CHP GRUBUNU TEMSİLEN KATILMANIZ UYGUN BULUNMUŞTUR"

CHP Grup Başkanlığı'nca düzenlenen ve altında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın imzasının bulunduğu görevlendirme yazısında ise şu ifadelere yer verildi: “Sayın Mehmet Haberal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 28-31 Ocak 2014 tarihlerinde İtalya'ya yapacağı ziyaret için CHP Grubunu temsilen iki üyenin katılımı talep edilmiştir. Anılan ziyarette CHP grubunu temsilen katılmanız uygun bulunmuştur." SK (ET)