Mustafa SARIİPEK/KÖYCEĞİZ (Muğla), () - MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde kanal nedeniyle yıllardır birbirlerine araçla ulaşamayan Çandır ve Dalyan Mahallesi sakinlerine bir umut ışığı doğdu. Çandır'da yaşayan turizmci Arif Yalılı, 80 bin lira harcayarak okyanuslardaki kazalarda acil kurtarma filikası olarak kullanılan ve denizde batmayan 11.28 metre uzunluğunda feribot yaptırdı. Yalılı, yasal prosedürleri aştıktan sonra feribotun hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.
Dünyaca ünlü Caretta Carettaların yumurtlama alanı olarak bilinen İztuzu Plajı'nın bulunduğu Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Mahallesi ile Kaunos harabeleri ve çamur banyolarının bulunduğu Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Çandır Mahallesi'ni birbirinden 50 metre genişliğindeki Dalyan Kanalı ayırıyor. Acil durumlarda ambulans veya itfaiye araçları, kanaldan araç geçiş imkanı olmadığı için 3 dakikalık mesafe yerine 45 dakikalık Köyceğiz'den dolaşıyordu. Kanalda araç geçişi olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını belirten çevre sakinleri bölgenin SİT olması nedeniyle köprü yapımına da izin alamadıklarını belirtti. Çandır Köyü'nde yaşayan eski Anavatan Partisi'nin Köyceğiz İlçe Başkanı da olan Arif Yalılı okyanuslarda kurtarma filikası olarak kullanılan, yanları köpüklerle desteklenmiş özel yapım bir tekneyi örnek alarak 11.28 metre boyutunda bir feribot yaptırdıktan sonra gerekli izinler için müracaat etti. Bir büyük veya iki küçük araç alabilecek boyutta, araçların ağırlığına göre yükselip alçalabilen, okyanuslarda kurtarma filikası olarak kullanılan ve 150 kişiye kadar yolcu taşıyabilen tekneye Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in de destek verdiğini belirten Arif Yalılı, "Burada doğup büyüyen insanlar olarak yıllardır bizim büyük özlemimizi gerçekleştirmekten mutluyum. Böyle bir teknenin elzem ihtiyaç olduğunu Valimizle paylaştık. Kendisi bize destek verdi. Yasal iznimizi aldıktan sonra feribotun kullanılmasını sağlayabileceğiz" dedi. Kaunos harabelerinin turizm açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Yalılı, ayda binlerce insanın bölgeyi görmeye geldiğini hatırlattı. Bu işten büyük bir kazanç elde etmeyi düşünmediğini vurgulayan Arif Yalılı, çözümü ön planda tutarak geliştirdiği feribot sayesinde cenazelerin de taşınabileceğini söyledi.
12 yıldır Çandır'da yaşayan 70 yaşındaki gemi mühendisi Cenap Tezer, teknenin kanalda kullanılmasında hiçbir sakınca bulunmadığını hatırlattı. Tezer, "Kalp krizi geçiren bir hastayı ambulans gelene kadar yerinden kıpırdatmamak gerekiyor. Ben de kalp hastasıyım ve köyde benim gibi en az 100 tane yaşlı insan var. Burada çok insan kalp krizi geçirip hastaneye yetişemeden yaşamını yitiriyordu. Bu tekneyi teknik mühendislerin inceleyip rapor vermesi halinde bu kanalda çalışması için hiçbir engel çıkacağını sanmıyorum. Vali Bey büyük destek veriyor ama önemli olan bürokrasiyi aşabilmek" diye konuştu.

MS(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)