Nursima KESKİN- Kerim BURUCU/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü öğrencileri tarafından 'Marka Şehir Erzurum' konulu panel düzenlendi. Panelist olan Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı ve yazar Zekiye Çomaklı, Erzurum'un önemli tek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'ne 'Mecburiyet Caddesi' denildiğini, gençlerden bu ifadeyi kullanmamalarını rica etti.
Erzurum'un kalbinin attığı, Cumhuriyet Caddesi doğuda Selçuklu eseri Çifte Minareli Medrese önünde başlayıp, Atatürk heykelinin bulunduğu Havuzbaşı Semti'nde son buluyor. Cumhuriyet Caddesi'nin tarihi önemi de şöyle:
Çifte Minareli Medrese ile Yakutiye Medresesi arasındaki caddeyi oluşturan dönemin Belediye Başkanı Nafiz Bey, buraya 'Gazi Mustafa Kemal' adının verilmesini teklif eder. 1924'te Pasinler depremi sonrası Erzurum'a gelen Mustafa Kemal Atatürk bu öneriye karşı çıkar ve "Caddenin adının Cumhuriyet olması daha uygundur. Ben ölümlüyüm. Ama kurduğumuz Cumhuriyet, sonsuza dek yaşayacaktır. Caddeye benim adımın yerine, Cumhuriyet adı verilmesi daha uygun olacaktır" der.
Haşim İşcan'ın (1936-1940) Erzurum Valiliği döneminde Cumhuriyet Caddesiyle birlikte, Paşalar ve Hastaneler caddelerinin imar planları ünlü Fransız mimar Lambert'e yaptırılır. Tekel, Halk Eğitim, Ordu ve Kolordu binaları Cumhuriyet dönemi yapıları olarak dikkat çeker.
PANELDE GÜNDEME GELDİ
Ticari, kültürel ve sosyal hayatın çok canlı olduğu Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü tarafından Kültür Merkezi Mavi Salon'da dün düzenlenen bir panelde gündeme geldi. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Geçikli, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Gazeteci Öztürk Akkök, yazar Zekiye Çomaklı'nın  katıldığı 'Marka Şehir Erzurum' konulu panelde konuşan Zekiye Çomaklı, Erzurum'un en önemli caddesi olan Cumhuriyet Caddesi'nin çoğunlukla üniversite öğrencileri tarafından 'Mecburiyet Caddesi' olarak nitelendirilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Erzurum'un Cumhuriyeti kuran şehir olduğunu, Cumhuriyet Caddesi adını Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiğini vurgulayan Zekiye Çomaklı şöyle konuştu:
"Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak ilk defa 1924 yılında Erzurum'a geliyor. Açılışı yapılacak caddeye 'Gazi Mustafa Kemal' adının verildiğini öğreniyor. Atatürk 'Gazi Mustafa Kemal değil, bu caddeye Cumhuriyet adı yakışır' diyor. Bunun için Allah aşkına Cumhuriyet Caddesi'ne sakın Mecburiyet Caddesi deme cehaletini göstermeyiniz. Sizler üniversite öğrencilerisiniz. Sizler bizim yarınlarımızsınız. O yüzden lütfen bu benzetmeyi kullanmayın."

NK(KS/SS) (FOTOĞRAFLI)