MERSİN'de 3 Ocak 1993 tarihinde perdelerini açarak sanatseverlerle buluşan Devlet Opera ve Balesi (MDOB), kuruluşunun 21'nci yılında, konser ve dans gösterilerinin yer aldığı '20’ncı yıl Gala Gecesi’ ile kutladı.
MDOB'un 20'nci kuruluş yıl dönümü galası Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleşti. Gala gecesine Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Ak Parti Büyükşehir Adayı Mustafa Sever, MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal ile, çeşitli dönemlerde MDOB yöneticiliğini yapan Yaşar Esgin, Kenan Korbek, Suat Arıkan, sanatçılar ile sanatseverler katıldı.
MDOB’un 20 yıllık serüveni sinevizyon eşliğinde salonu dolduran sanatseverlere anlatılmasının söz alan DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen, yalnız Ankara, İstanbul İzmir değil tüm Türkiye’nin sanat kurumlarına layık olduğunu belirterek, "Tüm Türkiye'ye, opera ve bale gittiği zaman seyircilerimiz büyük bir teveccüh göstermektedirler ve bu sanat dalına son derece sıcak bir şekilde yaklaşmaktadırlar. Şunu ifade etmek istiyorum ki biz opera ve bale dediğimiz zaman kurum olarak bu 2 kelimenin dar kalıplarına sıkışmış bir üst kültür olgusu olarak algılanıyoruz. Bu kurum, her şeyden önce bir drama, müzik, dans ve hepsinden önemlisi eğitim kurumudur. Kendi içerimizde, kendimizi eğitmek, çevremizde bulunanlarla iletişimde bulunmak ve özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik eğitimlere önem vermek kurumumuzun en önde gelen görevlerindendir. MDOB, yalnız Mersin'de değil, yörede de son derece önemli açılımlar gerçekleştirdi. Önümüzdeki yıllarda açılması planlanan başka müdürlüklerimizin temelini teşkil etmiştir. DOB, 20 yılda, bizim o zamanlar hayal ettiğimizden çok daha büyük bir işlevi yerine getirdi. Bunu değerli sanatseverlerin sıcak ilgisiyle ve alkışlarıyla sağladık. Bütün sanatçı arkadaşlarımıza, teknik ekibimize ve idari personelimize olağanüstü gayreti nedeni ile çok teşekkür ediyorum" dedi.
DOB Genel Müdürü Gökmen konuşmasının ardından kuruluşundan bu yana yöneticilik görevi yapan Yaşar Esgin, Kenan Korbek, Suat Arıkan gibi isimlerin yanı sıra kurumda görevli 70 kişiye teşekkür plaketi verildi.
Daha sonra ise MDOB 20 yıl içerisinde sahneye taşıdığı bale ve opera temsillerinden kesitler sahnelendi. Şef Vladimir Lungu yönetimindeki orkestraya bale sanatçılarının yanı sıra solist olarak Pavarotti’nin tahtına aday gösterilen Bülent Bezdüz, Işıl Azaz, Funda Hayfavi, Bengi İspür Özdülger, Zeynep T. Kağnıcı, Hakan Bölükbaşı, Orhan Yıldız, Kıvanç Uğraşbul, Andrei Yevtushenko ve Hasan Berk sahne alarak sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı.