ÇANAKKALE'de, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Doğu-Batı Topluluğu ve Genç Memur Sen tarafından düzenlenen programda, Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenler anıldı.
ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'nde Troya Kültür Merkezi'nde 'Mavi Marmara Şehitleri Gecesi' düzenlendi. Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, öğrenciler ve vatandaşlar geceye katıldı. Filistin ve Mavi Marmara olayları sinevizyon ile gösterildi. Ardından Mavi Marmara Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, gecede bir konuşma yaptı. 6 sivil toplum örgütünün organizasyonu ile açık hava hapishanesi durumuna getirildiğini söylediği Gazze'ye insani yardımın ulaştırılması amacıyla geminin yola çıktığını söyleyen Dernek Başkanı Yılmaz, baskın anında gemide olduğunu hatırlattı. Birçok peygamberin tevhit macerasının Filistin'de başladığının altını çizen Yılmaz, "Nerede bir insanlık dramı varsa biz oraya yardım etmek ve orası için sesimizi duyurmak istiyoruz" dedi. "İşgalcilerin amaçlarının, işgal etmek istedikleri topraklardaki değerleri yok ederek, tahribat yaratıp alabilecekleri her şeyi almak" diyen İsmail Yılmaz, İngiltere'nin de aynı politikayı uyguladığını ve birçok Yahudi'yi Filistin topraklarına davet ettiğini kaydetti. Filistinlilerin, kendi topraklarında mülteci durumunda olan tek millet olduğunu da belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Almanlar, Yahudi cesetlerini kamyonlara koyarak sokaklarda gezdirdi. Şimdi Yahudiler de aynı şeyi Filistinlilere yapıyorlar. Filistinlilerin her günü cehennem gibidir. Batı Şeria'da, Gazze'de hep bir ıstırap var. İsrail, Filistinlilerin ellerinden mallarını almak için her şeyi yapıyor. Berlin Duvarı'ndan daha büyük bir duvar orada örülmüş durumda. Peygamber görmüş incir ve zeytin ağaçlarını bile kökünden söküyorlar. Kontrol noktalarında çırılçıplak aramalar devam ediyor. Filistinlilerin köyleri yıkılırken, İsrailliler yeşillikler içinde beyaz villalar yaparak bölgeye yeni Yahudilerin gelmesini sağlıyorlar. Her şeye rağmen yüreklerindeki korkuyu yenemiyorlar, yenemeyecekler de. Bazen hareket eden her şeye ateş açıyorlar bu, nasıl bir paranoya içinde olduklarını gösteriyor."
Hiçbir insani yardımın içeri alınmadığını vurgulayan Yılmaz, Filistin'in Mısır, Akdeniz ve İsrail kısmına açılan tüm kapılarının kapatıldığını, tünellerin de yıkılarak insanların ölüme mahkum edildiğini söyledi. Mavi Marmara Gemisi yola çıkmadan önce Türkiye'de kampanyalar yapıldığını, kermesler düzenlendiğini ve bir filo oluşturulduğunu belirten Yılmaz, "Bu gemide yaşlılar, gençler ve kadınlar da vardı. Her ırktan insanın bulunduğu gemiye uluslararası sularda sabaha karşı, gemide namaz kılınırken baskın yapıldı. Bir anda geminin etrafını hücum botları sardı ve tepemizde helikopterler belirdi. Tüm dünyaya yapılan yayını kestiler ama ikinci yayını akıl edemediler. Bu sayede yapılan katliamı tüm dünya izledi ve ilk defa Birleşmiş Milletler yapılanın bir katliam olduğunu kabul etti ve İsrail Devleti ilk defa yaptıklarından dolayı özür diledi" diye konuştu.


BG(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)