Serpil KIRKESER / İstanbul, () GAZZE'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin davanın sekizinci duruşması bugün yapıldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin büyük salonunda yapılan duruşmada 11 kişi müşteki sıfatıyla ifade verdi. Müştekilerin ifadesinin alınmasının ardından, avukatlar tek tek söz alarak talepte bulundu. Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, bu celse dinlenen müştekiler Dilaver Kutluay, Ümit Sönmez, Sadrettin Furkan, Recep Köse, Abdulhamit Hacıhasanoğlu, Abdullah Özkaya, Ferdinaz Koyuncu, Vahdettin Sürmenli, Gökhan Yazıcı, Erkan Bayfidan ve Şevki Günay'ın suçtan zarar görme ihtimalini dikkate alarak, davaya katılmasına karar verdi.

Mahkeme, uluslararası istinabe (adli yardımlaşma) yoluyla mahkemece sanıklar adına çıkartılan tebligatların sanıklara bizzat ulaşıp ulaşılmadığına ilişkin yazılan yazının akıbetinin beklenmesine hükmetti.

Mahkeme, sanıklara tebligatın bizzat yapılıp yapılmadığının henüz belirlenememiş olması ve tebligat yapıldığına dair dosyaya gelen bir evrakın bulunmaması nedeniyle, sanıklar hakkında yakalama ve haklarında kırmızı bülten düzenlenmesine, malvarlıklarına el konulmasına ve iadelerinin istenmesine ilişkin taleplerin Emniyet Genel Müdürlüğü ile Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazılara cevap geldikten sonra değerlendirmesini kararlaştırdı.

Mavi Marmara gemisinde keşif yapılmasına ilişkin talebi ise "dosyaya esaslı bir katkısı olmayacağından" reddeden heyet, duruşmayı 26 Mayıs'a erteledi.

Davada, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanık gıyabi olarak yargılanıyor.

(GK)