Ali GÜNDOĞAN/ MARMARİS,(Muğla),() - MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Hollanda'nın en önemli bayramı olan 'Kral Günü' kutlandı. Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçi Yardımcısı Müsteşarı Daan Huisinga, "Ülkemizin olumlu ekonomik gelişmeler sonucu Türkiye'nin ardından dünyanın 17'nci Büyük ekonomisi konumuna geldi. Türkiye ile olan sağlam ilişkilerimiz 402 yıldır devam etmektedir" dedi.
Hollanda'nın en önemli milli bayramı olan 'Kral Günü' kutlama resepsiyonu saat 20.30'da Hollanda Marmaris Fahri Konsolosu Murat Azgun ev sahipliğinde D-Resort Grand Azur Otel'de düzenlendi. Kral Günü'ne, Hollanda Krallığı Ankara Büyükelçi Yardımcısı Müsteşarı Daan Huisinga, Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Robert Geerdes, Hollanda Marmaris Fahri Konsolosluğu Komşuluk İlişkileri Başkanı Diane De Yoode, Marmaris Kaymakamı Kamil Köten, Marmaris Belediyesi Başkan Vekili CHP'li Hakkı Bayındır, CHP'li meclis üyeleri, işadamları, turizmciler ve ilçede yerleşik yaşayan Hollandalılar aileleriyle katıldı. Türkiye ve Hollanda Milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonun açılış konuşmasını Hollanda Marmaris Fahri Konsolosu Murat Azgun, Marmaris'te ilk kez Kral Günü kutlandığını belirterek, "İki ülke arasında 400 yıldır süre gelen dayanışma dünya barışı açısından önem arz ediyor. 123 yıldır Kraliçe Günü'nü kutluyorduk, geçtiğimiz yıl yapılan kraliyet tacı devir teslim töreninden sonra Kral Willem Alexander'ın tahta geçmesiyle bu yıl ilk defa Kral Günü kutluyoruz. Türkiye ile Hollanda ilişkileri sosyal ve ekonomik olarak çok iyi gitmekte. Türkiye'ye yılda 600 bin üzerinde Hollandalı tatile geliyor. Bu rakamın yarısı Marmaris'te tatile geliyor. Marmaris'e tatile gelip hayran kalan Hollandalıların 3 bini devamlı olarak kalmakta" dedi.
Marmaris Kaymakamı Kamil Köten ise, 402 yıldır yükselerek devam eden barışçıl ilişkilerin herkese örnek olması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE İLE 402 YILDIR İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL
Ülkemizin olumlu ekonomik gelişmeler sonucu Türkiye'nin ardından dünyanın 17. Büyük ekonomisi konumuna geldi. Türkiye ile olan ilişkilerimiz 402 yıldır sağlam temellerle yükselerek devam ettiğini dile getiren Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçi Yardımcısı Müsteşarı Daan Huisinga, "Kraliçe devlet işlerinde çok ilgili ve bilgiliydi. Kraliçe sınırları olan biriydi, Kral biraz daha esnek. 123 yıldır Kraliçe Günü kutlanıyordu şimdi ise Kral Günü kutlanıyor. Burada da ne kadar Hollandalı olduğunu görme şansımız oldu" dedi. Huisinga, resepsiyonun ilk yılının ardında başarılı bir yönetim sergileyen Kral Willem Alexander'ın şerefine düzenlendiğini belirtti. Dünya'nın farklı yerlerindeki Hollanda vatandaşların bir araya gelerek paylaşımda bulunmaları için güzel bir gün olduğunu ifade eden Huisinga, "Bu yıl Türk göçmenlerinin Hollanda'ya gidişlerinin 50. yılı. Biz de Hollanda olarak buraya Fenerbahçeli Dirk Kuyt ve Galatasaraylı Wesley Sneijder'i gönderdik. Kendilerinin başarılı performanslarını dünya kupasında da görmek istiyoruz" dedi.
Konuşmanın sonunda Müsteşar Huisinga, Hollanda Kraliyeti Ankara Büyükelçisi Ron Keller'in, Kral Willem Alexander'a gönderdiği telgrafı davetlilerle paylaştı: 'Majesteleri, Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu, 4 fahri konsolos ve Türkiye'de yaşayan Hollandalılar adına, gönülden tebriklerimizi sunar, size, Kraliçe Maxima'ya ve prenseslerimize güzel bir Kral Günü dileriz.'

AG (YY/RT) (FOTOĞRAFLI)