ASYA ile Avrupa arasında denizin altından demiryolu ulaşımını sağlayacak Marmaray törenle açılıyor. Törende yabancı konukların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kürsüye çıktı.
-BAŞBAKAN ERDOĞAN-
Büyük gurur yaşadıklarını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'a hayırlı olmasını diledi. "Projenin hayallerini kuran, bu hayallerini projelere döken Sultan Abdülmecit ve Abdülhamit'e rahmet diliyorum" diyen Başbakan Erdoğan, projenin anlamlı günde, Cumhuriyetin 90. yılında açıldığını belirtti.
-O İZİ TAKİP ETTİK-
Marmaray'ı özellikle 29 Ekim'de açmak istediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu kardeşiniz de bu şehirde doğdu. Bugün yaşadığımız büyük gurur Türkiye'nin gururudur. Bugün yaşadığımız gurur Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Türkiye Cumhuriyeti 10. yılında demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, hava, deniz yolu ağlarını kat kat artırarak 90. yılı benzer bir gurur ile ilan ediyoruz. Cumhuriyetin ilanına giden yolun nasıl zorlu yol olduğunu unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan Samsun'a gitmek için kırık dökük bir gemi ile dalgalarla mücadele edip Samsun'a ulaştı." -MARMARAY SADECE BİR İSTANBUL DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR İNSANLIK PROJESİDİR-
Yolun medeniyet olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, cumhuriyetin kazanımlarına kat kat eklemeler yaptıklarını ifade etti. Cumhuriyeti adalet, eşitlik ve demokrasi ağları ile işlediklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Marmaray 150 yıl öncenin hayalleri ile buluşturuyor. Ülkeleri, halkları birbirleri ile buluşturuyor. Marmaray sadece bir İstanbul değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir" diye konuştu.
-TÜRKİYE'DEKİ HER BİR KARDEŞİM BU BÜYÜK YATIRIMLA GURUR DUYSUN-
Marmaray'ın barış ve dayanışma projesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, Japonya ile Sinop'taki nükleer enerji projesini de yapacaklarını söyledi. 2015'te tüp geçidin de yapılacağını, aynı yıl 3. köprünün de bitirileceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul'un ulaşımı için iktidarın neler yaptığının görülmesi için bunlar çok önemli. Biz Marmaray'ı İstanbul'un tarihine yaraşır şekilde barış ve kardeşliğin üzerine inşaa ettik. Bu insanlığın bir eseridir. Bizi sevsin ya da sevmesin. oy versin ya da vermesin. Türkiye'deki her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun" şeklinde konuştu.
-TARİHTE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK BİR PROJE OLDU-
Cumhuriyetin 100. yılınız daha güçlü projelerle kutlayacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Marmaray çevreciliği, sağlamlığı ile bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihte altın harflerle yazılacağı bir proje oldu."dedi. Başbakan Erdoğan, "İnşaat süresince çevre esnafı ile burada oturanı ile rahatsız oldu. Rahatsızlıklar verdik. Hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama hep beraber mutluluğu yaşacağız" dedi. Konuşmanın ardından Erdoğan'a da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından hediye verildi.