MARDİN'de sık sık elektriklerin kesilmesini ve voltaj düşüklüğünü protesto etmek isteyen onlarca çiftçi, İpek Yolu'nu traktör ve iş makineleriyle trafiğe kapattı.
Hava sıcaklığının güneşte 45 dereceye ulaştığı Mardin'de elektriklerin sık sık kesilmesi ve votaj düşüklüğünü protesto etmek isteyen onlarca çiftçi, uluslararası E-90 İpek Yolu'nu traktör ve iş makineleriyle kapatarak protesto etti. Saat 12.00'da başlayan yaklaşık 2 saat süren prosetso gösterisi süresince, yolun her iki tarafından trafik akışına izin verilmedi.
Çifçiler adına konuşan Yunus Ete, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde tarımla uğraşan çiftçilere yapılan haksızlığı şiddetle kınadıklarını belirterek, "Bu bize yapılan büyük bir haksızlıktır. Devletin bize verilen desteklemelere el konulmuş, hesaplar üzerine bloke getirilmiştir. Günde 6 saat elektrik kesintisiyle yapılan zulüm neden sadece bize uygulanıyor? Bir taraftan kesintiler, diğer taraftan dalgalamalar, elektrik voltajların yükselmesi, inmesi, mevcut olan pombalarımızı ve elekrikle çalışan cihazlarımızın yanmasına neden olmaktadır. Bizler çifçiler olarak su ile ilgisi olan olmayanlara, korkunç bir borç faturası çıkarmaktadır. Hırsızlık yapanlara bırakmasınlar ama su kuyusu olmayan bir çiftçiye korkunç borç çıkartılması Allah nazarında kabul görmez ve biz de bunları kabul etmeyiz. Bu isyanımız devam edecektir. Taki bu durum iyileştirilinceye kadar. Tarlalarımızı satmaya kalksak, elektrik borcunu kapatamayız. Suriye'den gelen mültecilere verilen değer bize gösterilmiyor. Bizlere de o kadar değer verilsin, bizler de bu ülkenin insanlarıyız" dedi.
Olay yerine gelen Mardin Jandarma Komutan Vekili Binbaşı Tarık Ubay, çiftçilerle kısa bir görüşme yaptı. Yol kapatmanın suç olduğunu belirten Binbaşı Ubay, "Bu uluslarrası bir yoldur ve kapatılması suçtur, yanlış yapmayın. Ben de sizin bu durumunuzu çok iyi biliyorum. Ben de sizlerin bu sorununuzun çözülmesi için çaba veriyorum" dedi. İkna olmayan çiftçiler hep bir ağızdan, "Vali buraya" diye tempo tuttu. Bunun üzerine Binbaşı Ubay, "Salı günü Ortaköy Mahallesi'ne gelecek DEDAŞ ve valilik yetkilileri, sizinle görüşecek, sorunlarınızı dinleyecek" demesi üzerine çiftçiler, 2 saat süren eylemlerine son vererek, olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI