GÜNEYDOĞU'da organik üzüm çeşitleri ile bilinen Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde üzüm rekoltesinde son yıllarda sürekli görülen düşüş üreticileri kara kara düşündürüyor. Yıllardır Mardin'de bağcılık yapan Beşir Kaya, "Daha önce yılda 30 ton üzüm kaldırırken, bu yıl aynı rakam 3 tona indi. Üzümümüz tamamen organik olsun diye ilaçlama yapmıyoruz. İlaçlama yapmadığımız için mi bu düşüş görülüyor bilmiyoruz. Üzümün bu kadar azalmasıyla ilgili yetkililerin araştırma yapmasını istiyoruz" dedi.
Bölgede en kaliteli üzümün yetiştirildiği kent olarak bilinen Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde üzüm rekoltesinin yıldan yıla sürekli azalması, bu alanda faaliyet yürüten üreticileri güç durumda bırakıyor. Mardin'de üzüm ve pekmeziyle ünlü Mazıdağı ilçesinin 300 nüfuslu İkisu Köyü'ndeki bağlarda, geçmiş yıllara göre rekoltenin bu yıl yüzde 90'lara kadar düşmesi üreticileri kara kara düşündürmeye başladı. İkisu Köyü'nde geçen yıllarda 100 dönümlük 2 bin üzüm ağacının bulunduğu bağda 30 tona kadar üzüm hasadı yapılırken bu yıl aynı bağda bu rakam 3 tona kadar düştü. Köydeki diğer üzüm bağlarında da durumun aynı olduğunu rekoltenin yüzde 90 düştüğünü dile getiren köy sakinlerinden Beşir Kaya, şöyle dedi:
"Köyde toplam 1000 dönümlük arazide 15 bin üzüm ağacı var. Verimde bu sene yüzde 90 oranında düşüş var. Nedenini bilemiyoruz. Verimin sürekli düşmesi bizi endişelendiriyor. Önümüzdeki yıl bu durum tekrar yaşanırsa üzüm yetiştiriciliğinde mecburen farklı yollara başvuracağız."
"ÜZÜMLERİMİZ TAMAMEN ORGANİK"
Köylülerin organik tarım anlayışı gereği bağlarında ilaçlama yapmadıklarını belirten 47 taşındaki çiftçi Beşir Kaya, şöyle devam etti:
"Son 10 yıldan verim düşmeye başladı. Ancak bu sene ürün düşüşü yüzde 90'lık oranıyla tavan yaptı. Bizim Mazıdağı pekmezi ünlüdür. Pekmezimiz yüzde yüz doğal olsun diye bağımızda ilaçlama yapmıyoruz. Belki de ilaçlama yapmıyoruz diye son yıllarda üzüm ağaçlarına hastalık girdi. Mardin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün köyümüze bir heyet göndererek bunun araştırmalarını bekliyoruz. Bu durum sadece bizim köyde değil komşu köylerimizde de yaşanıyor."