MARDİN Valisi Ahmet Cengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar, Mardin İdare Mahkemesi Başkanı Ömer Çapa, Halk Sağlığı Müdürü Nurettin Özdener ve Sağlık Müdürü Mehmet Derviş ile birlikte Mardin Cezaevi'ni gezerek incelemelerde bulundu. Vali Cengiz, mahkumların yaptığı gümüş bir tepsiyi eşi için 945 liraya satın aldı.
Cezaevi Müdürü Kasım Turna'dan cezaevi hakkında bilgi alan Vali Cengiz ile berberindekiler, tutuklu ve hükümlülerle masa tenisi, langırt oynayıp, saz kursu ve gümüş atölyesini gezdi. Burada ustabaşından telkari ve atölye hakkında bilgi alan Vali Cengiz, mahkumların el emeği göz nuru telkari ürünlerini inceledi. Telkari ürünlerinden en ağırı olan gümüş tepsiyi eşi için satın alan Vali Cengiz, bunun karşılığında 945 lira ödeme yaptı.
Çok amaçlı salona dönüştürülen bir koğuşun açılışına katılan Vali Cengiz, burada yaptığı konuşmada; devletin mahkum da olsa insanları yaşatmakla yükümlü olduğunu söyledi. Bu kapsamda burada fiziksel iyileştirmelerin yanında, çeşitli sosyal aktivitelerin de yapılamasının anlamlı olduğunu, cezaevine giren kişilere nitelikli özellikler kazandırıldığını anlatan Vali Cengiz, "Devlet yaşatmakla yükümlüdür. Hangi pozisyonda olursa olsun, yaşı, cinsiyeti, hangi şartlarda doğup, büyüdüğü önemli değil. Bunun için devletimiz, idam cezasını kaldırmıştır. Bundan hareketle, buradaki vatandaşlarımız devletin güvencesi ve teminatı altındadır. Tabi şartlar belki sizleri hükümlü olarak buralara sürükledi. Tüm arkadaşlarımız, sizi burada yaşamını iyi bir şekilde sürdürmeniz için gayret ediyor. Her zaman sizin iyiliğinizi düşünür. Sizin hayattan kopmamanızı istiyoruz. Belki cezaevine girerken sahip olmadığınız nitelikleri, özellikleri sizlere kazandırmak istiyoruz. Bir işiniz, gücünüz yoksa, buradan çıkarken normal hayata döndüğünüzde, bu sizin işinizi kolaylaştırır. İş bulmanızı kolaylaştırır" dedi.
EN İYİ ŞARTLARDA MİSAFİR ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar da, buradaki tutuklu ve hükümlüleri misafir olarak gördüklerini ifade ederek, burada bulundukları sürece tutuklu ve hükümlülere en iyi koşulları sağlanmak için çaba harcadığını belirterek, "Şu anda cezaevindeyiz. Buradaki arkadaşların tabiri ile 4 duvar arasındayız. Bize, cezaevine bakışımız, devlet bakışı. Şu anda aramızda tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımız var. Tutuklu arkadaşlarımız haklarında ceza verilmediği müddetçe masum insanlar, kanun da bunu emrediyor. Hükümlü arkadaşlarımız ise bir şekilde devlet tarafından yargılanmış ve ceza almış insanlar. Fakat biz ceza kısmına karışmıyoruz. Bu arkadaşlarımızı, mümkün olduğunca en iyi şartlarda misafir etmektir. Kim ne suç işlemişse, bu kendisi ve vicdanı arasında olan bir meseledir. Hiçbir devlet görevlisi veya bizler, insanların infazından zevk alan, memnuniyet alan insanlar değiliz. Bize düşen, bu insanlar hata yapmışlar ise bile, burada bulundukları süre içerisinde onlara en iyi koşulları sağlamak, mümkün mertebe mutlu etmek" diye konuştu.
FİZİKİ ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLDİ
Cezaevinin fiziki şartlarının iyileştirildiğini anlatan Başsavcı Dündar, çeşitli aktivitelerin yanında meslek edindirme kursları verdiklerini kaydederek, "Fiziki şartların dışında arkadaşlarımızın almış olduğu kurs ve eğitimleri çok önemsiyoruz. Örneğin bir gümüş atölyemiz var. Çeşitli kurslarımız da var. Burada insanlar en azından çıkışta, bir iş sahibi olabilecek, meslekleri elde ediyor. Bunlar, bizleri çok mutlu ediyor. Koşulları en az sıkıntıya indirgemek için çalışıyoruz. Cezaevinde kalmak kolay değil. Allah kimseyi düşürmesin. Ne kadar şartları iyileştirsek de insanlar burada kalmak istemeyeceklerdir" şeklinde konuştu.
Çok amaçlı salonun açılışından sonra mahkumlar mini bir konser verdi. Vali Cengiz ve berberindekiler, daha sonra da yeni açılan diş ünitesini ve SEGBİS ünitesini gezerek görevlilerden bilgi aldı.

NG-KÜ(GG/AK) (FOTOĞRAF)