Ahmet AKKUŞ/NUSAYBİN (Mardin), () - MARDİN Valisi Ahmet Cengiz, kısa süre önce UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'ne kabul edilen Nusaybin İlçesi'ndeki Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi'nin içerisinde yer aldığı Kültür İnanç Parkı'nı ziyaret etti.
Nusaybin Kaymakamı Abduhalim Can, İlçe Emniyet Müdürü Cem Koray Kılıçkaya ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından karşılanan Vali Ahmet Cengiz ile Mardin Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, daha sonra UNESCO geçici kültür mirası listesine kabul edilen tarihi mekanları gezdi.
Hıristyanlık ve Müslümanlık inancına ait iki ibathanenin yan yana, aynı mekan içinde bulunduğu dünyadaki nadir mekanlardan biri olan Kültür İnanç Parkı'nı gezen Vali Cengiz, şunları söyledi:
"Burası kazısı devam eden bir külliye. Külliyenin bir özelliği de dünyanın ilk üniversitesi diyeceğimiz bir yapıyı içinde bulunduruyor. Son dönemlerde yapılan çalışmalarda kültür inanç parkı, Mor Yakup Kilisesi, Zeynel Abidin Camii, UNESCO’nun koruma listesine alındı. Umarım bu çalışmalardan sonra kalıcı koruma listesine de kabul edilir. Çok tanılan ve bilinen bir yerdeyiz . Hem ilimiz, hem bölgemiz, hem de Nusaybin için paha biçilmez bir değer burası. Bir özelği de hemen Suriye ile bitişik diyebileceğimiz bir noktada olması. Suriye ülkesine ait Kamışlı kentine ait yerleşim yeri, umarım Suriye'deki şartlar düzeldikten sonra, Suriye normal düzene geçtikten sonra, Mor Yakup Kilisesi, Zeynel Abidin Camisi, Kültür İnanç Parkı çok daha tanılır hale gelecek. Hem ilçemizi, hem ilimizi, hem de Nusaybin’inimize ciddi katkılar getireceğine inanıyoruz. Hem ekonomik anlamda, hem de kültürel anlamda. Katkısı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Özellikle müze müdürümüze burada devam eden kazı çalışması var. Bir anlamda şu küliyeyi dışarı çıkarılmasına, çok değerli, çok önemli çalışmalar bunlar. Nusaybinli hemşerilerim bu çalışmaya sahip çıkacak, bu külliye hak ettiği yeri bulacağını ümit ediyor ve diliyorum."
Vali Cengiz ve beraberindeki heyet, Zeynel Abidin Camii'ndeki türbeleri ziyaret ederek, Fatiha okudu. Cengiz ve beraberindekiler daha sonra da restorasyon çalışması devam eden külliyede incelemelerde bulunarak görevlilerden bilgi aldı.

AA(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)