CEZAEVİNDEN SEVGİ GÖSTERİLERİ ARASINDA ÇIKTILAR

Diyarbakır 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 BDP'li hakkında tahliye kararı verilmesinden sonra BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin Bağımsız Milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Türk, Artuklu Belediye Başkan Adayı Emin Irmak, BDP İl Başkanı Reşat Kaymaz ve yaklaşık 300 kişi, Mardin Cezaevi önünde toplandı.

Yaklaşık 5 saat burada bekleyen BDP'liler adına konuşan Ahmet Türk, tutukluların serbest bırakılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Ama yıllardan beri haksız politikalar sonucunda Kürtler'i düşman gören bir mantıkla, bugüne kadar binlerce arkadaşımız cezaevlerinde. Bu arkadaşlarımızın tamamı demokrasi, insan haklarını, kendi kimliğini ve haklarını savunmuş. Ama maalesef devletin yargısı, resmi ideolojinin etkisinde kalarak, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenleri tutsak almıştır. Umut ediyor ve inanıyorum ki kısa sürede bütün arkadaşlarımız serbest bırakılır. Bugüne kadar sürdürülen haksız uygulamalara da son verilir. Çünkü artık Türkiye’de hükümet de, devlet de şunu görmeli ki, artık Kürtler barış ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir" dedi.

"KIRILMALAR OLDUĞU ZAMAN FATURA KÜRTLER'E KESİLİYOR"

Fethullah Gülen ve paralet devlet ile ilgili bir soruyu Türk, "Tabi Türkiye’de birçok denge var. Bir resmi ideoloji var, bu resmi ideoloji, yıllardan beri Kürtleri ve Türkiye’yi büyük bir mağduriyete sevk ediyor. Devlet içinde kırılmlalar olduğu zaman, herkes yine bunun faturasını Kürtler'den çıkarmak istiyor. Umut ediyoruz ki demokratik, çoğulcu, katılımcı devlet anlayışı egemen olur. Ne paralel devlet, ne de resmi devlet, Kürtler'in taleplerini karşılayacak düzeyde değil" diye yanıtladı.

"SUÇÜSTÜ YAKALANAN NASIL AKLANIR?"

Bir gazetecinin İçişleri eski Bakanı Mardin Milletvekili Muammer Güler ile ilgili başka bir sorusuna Türk, şu yanıtı verdi:

"Türkiye biliyor ki bunlar suçüstü yakalanmış, işte kılıf çekmeye çalışıyorlar. Bir müddet önce sayın eski İçişleri Bakanı Mardin’e geldiğinde, 'Ben aklanmadan Mardin’e gelmem' diyor ama nasıl aklanacak? Suçüstü bir durumda yakalanan nasıl aklanır? Bunlar da manevralardır. Ta başından beri söylüyoruz, siz siyasi düşüncelerinden dolayı insanları yargılıyorsunuz. Fezlekeler düzenliyorsunuz. Ama rüşvet, zimmet, yüz kızartıcı suçlardan ise olayı örtbas etmeye çalışıyorsunuz? Bugün Türkiye’nin düzlüğe çıkması, temiz bir toplumun oluşması için, her şeyden önce rüşvetin, yolsuzlukların, haksızlıkları, gerçekten ortadan kaldıracak bir yaklaşım biçim önemlidir. E tabii ki toplum hırsızlığın, rüşvetin yolsuzluğun hesabını soracaktır, sormalıdır da. Biz bu meseleyi dikkatle izliyoruz. Bu konuda partimizin tavrı açıktır. Demokratik bir Türkiye, ama şeffaf bir Türkiye, temiz bir Türkiye anlayışı. Umut ediyorum bu iddialar en kısa zamanda gün yüzüne çıkacaktır. Kimse temiz toplumun geleceği için hırsızlığın üstünü örtmeyecektir, örtmemelidir."

"TAHLİYELER, KOĞUŞTA KALANLARDA NASIL BİR DUYGU YARATTIĞININ ŞAHİDİYİM"

Bir ay önce aynı davada tutuklu bulunan ve bir ay önce serbest bırakılan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da, serbest kaldığı gün, "Ardımızda bıraktığımız arkadaşlar, dururken, bir cezaevi çıkışının sevincini yaşayamıyoruz" dediğini hatırlatarak, "Bunu yine tekrarlıyorum. Çünkü cezaevinde bulunan arkadaşlarımız, sadece bu çıkan arkadaşlarımızla sınırlı değildir. Ne zaman ki cezaevleri bütün siyasi tutuklulara gerçekten kapıları açıldı, bütün siyasi arkadaşlarımız dışarı çıktı, işte o zaman bunun sevincini en derinden yaşarız. Bütün beklentimiz budur. Dışarı çıkan her arkadaşımızın koğuşunda geride bıraktıkları arkadaşlarda nasıl bir duygu yarattığının bizzat ben şahidiyim. Çünkü sen orada arkadaşlarını bırakıp çıktığında değişen bir şey olmuyor" diye konuştu.Yaklaşık 5 saatlik bekleyişten sonra KCK tutuklusu 7 BDP'li cezaevinden tahliye edildi. Cezaevinden çıkan BDP'liler, dışardaki partililer tarafından sevgi gösterileri arasında karşılandı.

Nezir GÜNEŞ-Kadir ÜRÜNDÜ/ MARDİN, ()-