MARDİN Büyükşehir Belediyesi'nde, 'Eş başkan çalışma yönetmeliği', AK Partili 11 meclis üyesinin karşı oyuna rağmen, DBP'li 33 meclis üyesinin oyu ile kabul edildi. AK Partili 2 meclis üyesi ise, çekimser oy kullandı.
Mardin Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü meclis toplantısına Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Februniye Akyol, ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı. 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği' maddesiyle olağanüstü toplanan meclis, eş başkanlık yönetmeliğinin maddelerini tek tek okudu. Yönetmeliğin okunmasından sonra AKP'li üyeler, söz hakkı istedi.
AK PARTİLİ ÜYELER EŞ BAŞKANLIĞI 'LÜKS' BULDU
AK Partili Meclis Grubu Başkanı ve Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, eş başkanlık sisteminin lüks olduğunu savunarak, yerel yönetimler konusunda Avrupa ile aynı düzeyde olmadıklarından dolayı uygulamada da sıkıntıların baş göstereceğini öne sürdü. Demir, eş başkanlığın yetki karmaşasına da yol açabileceğini ifade ederken AK Parti grubu olarak eş başkanlığa ret oyu vereceklerini söyledi.
"HALKIMIZDAN EŞ BAŞKANLIK ONAYINI ALDIK"
DBP Meclis Grubu Sözcüsü üyesi Hafize Aymelek de, eş başkanlık sisteminin partilerinin tüzüğünde yer aldığını ve yerel yönetimlerde de böyle bir karara varıldığını ifade ederek, yerel seçimler öncesinde eş başkanlık sistemiyle seçime girdiklerini söyledi. Aymelek, eş başkanlığı yaşamın her alanında uygulamaya koyduklarını anlatarak, "Eş başkanlık bizim için bir ihtiyaçtır. Yaşamın her alanında eş başkanlık sistemini uygulayacağız. Biz eş başkanlık konusunda halkımızdan onay alarak seçime girdik. DBP'li üyeler olarak eş başkanlığa evet oyu vereceğiz" diye konuştu.
Partilerin grupları adına yapılan konuşmalardan sonra Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Februniye Akyol, eş başkanlık sistemini oylamaya sundu. Yapılan oylamada, DBP'li 33 kabul oya karşılık, AK Partili 11 meclis üyesi ret oyu verirken, AKP'li 2 üye ise çekimser oy kullandı. Oylama sonucunda, Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde 'Eş başkanlık sistemi' mecliste alınan kararla, yürürlüğe konulurken Februniye Akyol'un 'eş başkanlığı' kabul edilmiş oldu.

FOTOĞRAFLI