MANİSA'da, Soma'daki maden faciasında ölen işçiler için yürüyüş yapan KESK Şubeler Platformu üyeleri, AK Parti hükümetini istifaya çağırdı. 'Kaza değil cinayet, hükümet istifa et' sloganı atan protestocular, sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.
Kentin Soma İlçesi'ndeki maden faciası ardından merkezde bugün ilk eylem yapıldı. KESK Şubeler Platformu'na üye yaklaşık 300 kişi, yürüyüş düzenledi. Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinden başlayan yürüyüş Manolya Meydanı'nda son buldu. Ellerindeki pankartlar bulunun eylemciler 'Kaza değil cinayet, hükümet istifa et' sloganı attı. Hükümetin istifa etmesini isteyen grup, Sosyal Güvenlik Kurumu Manisa İl Müdürlüğü'nün önüne siyah çelenk bıraktı. Manolya Meydanı'nda yürüyen topluluk, ölen işçiler için burada 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Taner Demir, yeterli iş güvenliği önleminin alınmadığı için olayın yaşandığını ileri sürdü. Kazanın iş cinayeti olduğunu iddia eden Demir, şöyle dedi:
"Madenlerdeki iş kazalarına rağmen yıllardır hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetlemeler yapılmış ve katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır. Bu olayın nedeni yıllardır karşı çıktığımız özelleştirme ve taşeronlaşmadır. Yaşananların sorumlusu iş güvenliği tedbirlerini almayı maliyet gibi gören patronlar ve AK Parti Hükümeti'dir."
Soma'da yanık ünitesinin olmadığına dikkat çeken Demir, sağlıkta kar getirmeyen ünitelerin devlet tarafından kapatıldığını söyledi. Demir, "Özellikle maden ocaklarının olduğu illerde yanık ünitelerinin olması gerekirken buralardaki yanık üniteleri kapatılmıştır. AK Parti Hükümeti parası olanın yaşama hakkı olduğunu her fırsatta, yoksul emekçinin yüzüne vurmaktadır" diye konuştu. Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, sesizce dağıldı.

NU(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)