MANİSA Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, susuzluk ve kuraklık tehlikesine karşı umutlu konuştu. Sorman, Manisa’da tarımsal sulamada kullanılan barajların doluluk seviyelerinin kritik olmadığını belirterek, “Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre önümüzdeki aylarda yağış gelecek. Büyük bir endişe duymuyoruz” dedi.
Türkiye’yi saran susuzluk ve kuraklık tehlikesi Manisa’da da kendini hissettirdi. Manisa çiftçisi yağmur duasına çıkarken, Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman çiftçiyi rahatlatacak açıklamayı yaptı. Türkiye genelinde kuraklığın hakim olduğunu dile getiren Sorman, en şanslı bölgenin Ege Bölgesi olduğunu söyledi. Sorman, “Kış yağmurlarını en fazla Ege Bölgesi aldı. Barajlarda su rezervlerinin olması bizi umutlandırıyor. 2014 yılında barajlardaki su miktarı sulama yapmamıza yetecek. Son meteorolojik gözlemlere göre de yeni yağışlar gelecek” dedi.
DAMLAMA SULAMAYI ÖNERDİ
Tarımsal sulamada kullanılan Demirköprü, Sevişler, Afşar ve Gölmarmara barajlarındaki su doluluk oranlarının endişe verici olmadığını belirten Sorman, bu yaz sulamada çok büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını öngördü. Yağış olmaması ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Sorman, “Alternatif teknolojik yeniliklerin yapay yağışın kurak bölgelerde kullanılması gerekiyor. Ayrıca çiftçi damlama sulamadan yararlanmalı. Suyu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Su çiftçinin can damarıdır” dedi. Sorman, son olarak su yeterli olsa bile önümüzdeki yaz sezonunda aşırı sıcaklar olması halinde rekolte düşüklüğü endişelerinin olduğunu söyledi.