DENİZLİ'nin Çardak İlçesi'ndeki Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılması planlanan ve ülkeyi manganez ürünü ithal etmekten kurtaracağı belirtilen tesisten, bürokratik engeller nedeniyle vazgeçildiği belirtildi. Vali Abdülkadir Demir, "Üzülerek ifade ediyorum ki firma yatırımdan vazgeçti. Hantal bürokratik yapı, yerelde de Ankara'da da devam ediyor" dedi.
Denizli Sanayi Odası, Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ne fabrika yapmak isteyen GMY Madencilik Limited Şirketi'ne 2012 yılında arsa tahsis etti. Firmaya tahsis edilen 257 bin 551 metrekarelik parsel üzerine yapılacak fabrikanın ekonomide önemli bir açığı kapatacağı ve manganez ürününde ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracağı açıklandı. ÇED Raporu hazırlanan 130 milyon dolarlık yatırım için 'start verilmesine' rağmen, firma yatırımdan vazgeçti. Yatırımdan vazgeçilme nedeninin bürokratik engeller olduğu belirtildi.
HANTAL BÜROKRATİK YAPI VURGUSU
Yatırımın iptal olmasına üzüldüklerini belirten Vali Abdülkadir Demir, ferro siliko manganez tesisinin, Türkiye'nin bu alandaki ithalatını azaltmasının beklendiğini anlatırken, "Şirket üreteceği ferro manganez ve ferro siliko manganez ile yıllık 200 milyon dolar ihracat hedefliyordu. Tesiste günde 300 - 350 ton üretim planlanıyordu" dedi.
Bölgenin yatırım için çok cazip olduğunu belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, 3-4 yeni yatırımcıyla görüşme yaptıklarını ama bunun uzun bir süreç olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Çardak Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapılması için çırpınıyoruz. Burası 20 yıldır atıl durumda ve yatırım bekliyor. Hava, kara ve demiryolunun kullanıldığı Çardak'ta sanayileşmenin olması bölgeye önemli katkı sağlayacak. Daha çok çalışıp, buraya mutlaka yatırımcı çekmeliyiz."

FOTOĞRAFLI