Sebile ÇETİN/ BURSA, () - TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, akaryakıtta yapılan zamlar nedeniyle maliyeti düşürmek amacıyla otobüslerde 10 numara yağ kullanımının arttığını belirterek, “Denetimler, koordinasyonsuzluk nedeniyle yapılmayınca, işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmiyorlar" dedi.
İstanbul’da bir hafta önce TEM otoyolu Kavacık mevkiinde 4 kişinin şehiriçi yolcu otobüsünde yaşanan patlama sonucu yanarak ölmesiyle otobüslerde kullanılan 10 numara yağ tartışmaları başladı. Konuyla ilgili Akademik Odalar Birliği’nde açıklama yapan MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, geçmiş yıllarda bir çok uyarılarda bulunduklarını ve rapor hazırladıklarını ifade ederek, bunların dikkate alınmadığını kaydetti.
Denetimlerin yeteri kadar yapılmadığını ve mevzuatların eksik kaldığını söyleyen Mart, “Türkiye’de son yıllarda normal olmayan şekilde otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında yangınlar meydana geliyor. İnsanlar yanarak can veriyor. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar, taşımacılık yapanları maliyeti düşürmek için farklı yollar aramaya yöneltiyor. Bunlardan biri de dizel araçlarda 10 numaralı yağın yakıt olarak kullanılması. Araç yangınlarının en önemli nedeni de bu” dedi.
Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelikle 2005 model ve sonrasında üretilen minibüs ve otobüslerin ‘yangın algılama ve alarm sistemleri’ hükümlerine uygun hale getirilmeleri gerektiğini ifade eden Mart, bunların uygulanıp uygulanmadığının takip ve denetimlerinin yapılmadığını öne sürdü.
Kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonsuzluk nedeniyle denetimlerin yapılmadığını belirten Mart, “Bu nedenle işletme veya araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmiyorlar. Yollarda seyreden araçların ve dolayısıyla yolcuların güvenliğini temin etme sorumluluğu olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı görevini yapmaya çağırıyoruz. Yeni bir mevzuat düzenlemesi yapılarak, ticari araçların periyodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve parça kullanımı gibi konularda Makine Mühendisleri Odası tarafından eğitilerek sertifika almış ‘Araç Teknik Denetim Mühendisleri’ne denetim yetkisi verilmeli ve ticari araçlar iki muayene arasında en az üç kez sökme, takmalı lastik ve fren ağırlıklı özel bir denetimden geçirilme” diye konuştu.
Yaşanan kazalardan ve ölümlerden bakanlığın sorumlu olduğunu söyleyen Mart, yetkilileri göreve çağırdı. Mart, İstanbul’da yaşanan facianın nedeninin oluş şekli incelendiğinde 10 numara yağdan kaynaklandığına dikkat çeken Mart, Bursa’da da denetimlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istendiğini ama devam ettirilemediğini; aynı facianın olmaması için bir an önce önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI