DANIŞTAY'ın Alakır Nehri ve havzasını 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı ilan eden idare mahkemesi kararını onamasın üzerine yapılan başvuruyu değerlendiren Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 'Kurulun SİT ilan etme prosedürüne aykırıdır' gerekçesiyle mahkeme kararını uygulamadı.
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde toplam 7 yerleşim bölgesini içine alan ve doğduğu Dereköy'den başlayıp denize kadar 70 kilometre uzunluğa sahip Alakır Nehri ve beslediği Alakır Vadisi'ne ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin 'Birinci Derecede Doğal SİT Alanıdır' kararını onamasının ardından, bu kararı uygulamaya geçirmesi gereken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, doğaseverlerin başvurusu üzerine konuyu 22 Temmuz Salı günkü gündeminde görüştü.
Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyelerinin 12 bin 500 imzayı da teslim ettiği Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü binasındaki komisyonun toplantısına katılan ANK avukatı Aynur Rüzgar Gökçe, toplantıda komisyon başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Stratejik Daire Başkanı Bülent Üncü'nün, "Mahkeme kararı, kurulun SİT ilan etme prosedürüne aykırıdır" diyerek bu şekilde bir kararın kabul edilemez olduğunu söylediğini kaydetti.
Bu kararı ancak bir başvuru olarak kabul edip, 1 yıllık gözlem süreci sonunda, eğer SİT alanı koşulları varsa o zaman SİT alanı ilan edilebileceğinin de söylendiğini belirten Gökçe, mahkeme kararının uygulanmadığını dile getirdi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KALDIRILDI
Mahkemenin kesinleşmiş kararına rağmen komisyonun Alakır'ı 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı ilan etmemesi nedeniyle, inşaatı ruhsatsız olduğu için mühürlenen Dereköy Enerji'ye ait HES inşaatının yürütmeyi durdurma kararı da Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Avukat Gökçe, komisyonun SİT alanı kararını uygulamamasından dolayı yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığını ve yeniden inşaat izni verildiğini söyledi. Gökçe, Orman Genel Müdürlüğü'nün de bu doğrultuda firmaya saha teslimi yapmak için çalışmalara başladığını kaydetti.
KOMİSYON ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Alakır'ın 1'inci Derecede Doğal SİT Alanı olduğu yönünde yerel mahkemenin iki yıl önce verdiği kararı ve son olarak Danıştay'ın da bunu onaylamasıyla kesinleşen kararı uygulamayan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun üyeleri hakkında görevi kasten ihmal, mahkeme kararının uygulanmaması suçlamalarla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağını aktaran Gökçe, tazminat davası açılacağını da dile getirdi.
TOPYEKÜN İNTİFADA
Komisyonun kararına, ANK'den de sert tepki gösterildi. ANK'dan yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Bir günde yatırım izni veren aynı bakanlık, 1 senede, o da olursa, koruma kararı almaktan bahsediyor. Peki neden? 'Koruma' kurulunun buradaki amacı, süreci olabildiğince uzatıp (en az bir yıl), Alakır'da geriye kalan yatırımlara hızlı bir yol vererek tamamlanmalarını sağlamak. 1 yıl sonra da artık tamamen tahrip olmuş, baştan aşağı kurutulmuş vadi için 'SİT Alanı özelliklerini yitirmiştir' diyerek rapor tutmak. Ne yapacağız? Mücadelemizi yükseltiyoruz. Bu şahıslar ve kurum hakkında derhal başlatacağımız her türlü hukuki girişimin yanı sıra, artık topyekün bir intifadaya geçiyoruz. Bu hukuksuzluğa, ahlaksızlığa, caniliğe karşı her alanda safları sıkılaştırıyoruz. Zaten öleceksek hepimiz bir gün, bizler, bu deccalların soykırımına karşı mücadele ederken ölmek istiyoruz. Bu rezilliği haberdar edelim can dostları. Yayalım. Adı 'koruma' olan bu kurumun kimleri korumak için kurulmuş olduğunu ifşa edelim! Mücadeleye devam."

FOTOĞRAFLI