Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da geçen yıl yolda yürüyen 40 yaşındaki Mehmet Perihan'ı itip düşürdükten sonra üzerinde bulunan 100 lirayı çaldıkları öne sürülen 22 yaşındaki Selahattin Basut ile 23 yaşındaki Mehmet Caner Can'a, 5.5'ar yıl hapis cezası veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, yağma suçlarında mağdurların korkutularak veya anlaşma yoluyla şikayetlerinden vazgeçirildiğine vurgu yapıldı.
Diyarbakır'da geçen yıl Mehmet Perihan'ı yere düşürüp cebindeki 100 lirayı alarak kaçtıkları öne sürülen ve kimlikleri mağdur tarafından sabıkalılar albümünden tespit edilen Selahattin Basut ve Mehmet Caner Can mahkemece 5.5'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mağdur Mehmet Perihan'ın çalınan parasını geri aldığını söyleyerek şikayetinden vazgeçmesine rağmen iki tutuksuz sanığı "Birden fazla kişi ile birlikte yağma" suçundan cezalandıran mahkeme, davayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.
MAĞDURLAR KORKUTULUYOR
Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda, mağdurun soruşturma evresinde alınan ifadesinde sanıkları gördüğünü söylediğine vurgu yapıldı. Mağdurun sanıkları tarif ve daha sonra teşhis ettiği belirtilen gerekçeli kararda, daha sonra ise ifadesini değiştirerek parasını çalan kişlerin kendisini itmediklerini söylediği belirtildi. Mağdur Mehmet Perihan'ın çalınan parasının ödenmesinden sonra şikayetinden vazgeçtiği belirtilen gerekçeli kararda, "Mağdur daha sonra gönderdiği dilekçede teşhis işlemini yanlış yaptığını, sanık Mehmet Caner Can'ın suçsuz olduğunu ve şikayetinden vazgeçtigini beyan etttiği anlaşılmıstır. Diyarbakır yöresinde sıkça görülen yağma eyleminden sonra mağdurların şikayetçi olduğu, daha sonra ya korkutma ya anlaşma ya da araya tanıdık insanların girmesi sonucu şikayetlerinden vazgeçerek, yapmış oldukları teşhis işlemini inkar etmeleri sıkça görülmektedir" ifadeleri kullanıldı
MAĞDUR, SANIKLARI SUÇTAN KURTARMAYA ÇALIŞIYOR
Mağdurun sanıkları suçtan kurtarmaya çalıştığı belirtilen gerekçeli kararda, "Mağdurun ilk ifadesinde sanıkları tarif etmesi, fotoğraftan ve canlı teşhis etmesi, yapılan tarifin sanıklarla uyuşması gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, mağdurun beyanının sanıkları suçtan kurtarmaya yönelik olduğu anlaşıldığından değişen beyanlarına itibar edilmemiştir. Sanıkların üzerilerine atılı suçlamayı kabul etmedikleri, ancak duruşmadan sonra mağdurun zararını giderdikleri anlaşılmıştır. Mağdurun soruşturma evresinde alınan ifadesi, fotoğraf ve canlı teşhis tutanağı, teşhis yapıldığına dair hazırlanan ses ve görüntü dökümü, mağdurun poliste yaptığı tarifin sanıklara uyması hususları birlikte değerlendirildiğinde sanıklar Mehmet Caner Can ve Selahattin Basut'un "Birden fazla kişi ile yağma suçunu" işledikleri anlaşılmış ve cezalandırılmasına karar verilmistir. "denildi.
100 LİRALIK HIRSIZLIĞA 258 LİRALIK YARGILAMA
Gerekçeli kararda posta, çağrı kağıdı ve bilirkişi ücreti olmak üzere 258 lira 60 kuruş  yargılama gideri yapıldığı belirtildi. Mahkeme, 258 lira 60 kuruşluk yargılama giderinin de 100 liralık hırsızlık yapan sanıklar Mehmet Caner Can ve Selahattin Basut'a ödetilmesine karar verdi. Kararda yargılama giderinin her sanıktan 129 lira 30 kuruş olarak tahsil edilerek hazineye gelir kaydedilmesine hükmedildi.
Davada yargılanan ve daha önce televizyonda bir yetenek yarışmasına katılan Mehmet Caner Can'ın, Devlet Tiyatroları'ndan figüran olarak çalıştığı da avukatı tarafından açıklanmıştı.

FOTOĞRAFLI