İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaya devam eden Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube'un söz konusu yayınları içerikten çıkarmasına, aksi halde sitelere erişimin engellenmesine karar verdi. Youtube kararı hızlıca uygularken, Hürriyet'e açıklama yapan bir Türk yetkili de Google'ın ilgili içerikleri kaldırdığını kaydetti.
GOOGLE KAPANMADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, internet arama motoru Google'a erişimin engellenmesi talebinde bulunurken, şirket Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmış haldeki görüntülerini kaldırmadı. Ancak Google'a erişim engellenmedi.

Hürriyet'e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir Türk yetkili ise Google'ın ilgili içerikleri kaldırdığını belirtti.

SAVCI GÖRSELLERİ NEDEN HALA GOOGLE'DA GÖRÜNÜYOR

İçeriklerin Google'dan kaldırılması için kaynak sitenin öncelikle ilgili içerikleri kaldırması gerekiyor. İnternet sitelerinin içerikleri kaldırmasıyla birlikte ise bir süre sonra (süreç 7-8 saati bulabiliyor) Google arama sonuçları sıralamasında da ilgili içerikler listeden çıkarılıyor.

GOOGLE'DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

İnternet devi Google'ın İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nin söz konusu kararının ardından ilerleyen saatlerde resmi açıklama yapması bekleniyor.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Twitter, Youtube ve bazı haber sitelerindeki Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntülerin kaldırılmasını isteyen savcılık, bu kez Google'dan da içeriklerin kaldırılması için İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu.

Mahkeme kararında, "Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini halen yayınlamakta olan Google adlı arama motoru ile aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube adlı internet sitesinden görsel ve videoların, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'un 8/2. maddesi uyarınca içerikten çıkarılmasına, mümkün olmadığı takdirde erişimin engellenmesine hükmedilmiştir.'' denildi.

ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİ 4 SAAT İÇİNDE KARARI YERİNE GETİRMEKLE HÜKÜMLÜ

Hakimlik, kararın yerine getirilmesi amacıyla doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderilmesine ve en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcısı tarafından kararın yerine getirilmesine hükmetti.

Talebi değerlendiren mahkeme Kiraz'la ilgili bazı görüntülerin kaldırılması, kaldırılmadığı takdirde Google'a erişimin tamamen engellenmesine karar verdi. Savcılığın talebi doğrultusunda mahkemenin verdiği karar Youtube'u da kapsıyordu.

GOOGLE'IN AVUKATINDAN İLGİNÇ AÇIKLAMA

Google'ın avukatı Gönenç Gürkaynak, Twitter hesabından "Uyumaya gidiyorum. Bu da beni iyi tanıyanlara "Google bu akşam kapanacak mı?" meselesinde ne noktaya gelindiğini anlatıyordur. İyi geceler" açıklamasını yaptı.

YOUTUBE AÇILDI

Saat 21.30'da verilen kararın uygulanması için Google ve Youtube'a 4 saat süre verildi. Mahkeme, kararı yerine getirmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderdi. YouTube, savcı Kiraz'ın rehin alınmasını gösteren görüntülere ve benzer içeriklere Türkiye'den erişimi engelledi. Bunun üzerine video paylaşım sitesi YouTube, yeniden erişime açıldı.

Google'ın, içerikleri tamamen kaldırmamaması halinde erişimin gece yarısından sonra saat 01.30 civarında engellenmesi bekleniyordu. Ancak Google'a erişim şu ana kadar engellenmedi.