KOCAELİ'nin Körfez İlçesi'nde, Tüpraş'ın yanı sıra diğer akaryakıt ve LPG firmalarının bulunduğu alana sınır olan Güney Mahallesi'nin bir bölümü 2012 yılında sanayi ve depolama alanı ilan edilince, vatandaşlar arsalarına ev yapamadığı gibi ödedikleri emlak vergisi de arttı. Birçok vatandaş, daha önce 100-150 lira vergi verdikleri arsaları için şimdi 800-900 lira istenince, art arda itiraz davası açmaya başladı.
Daha önce buradaki evlerin tamamının istimlak edilerek boşaltılması da gündeme gelen ve sık sık benzer sorunlar yaşanan Körfez İlçesi'nde, sanayicilerin de isteğiyle geniş bir bölge, sanayi ve depolama alanı ilan edildi. Bu nedenle de, daha önce rayiç bedeli 30 TL olan arsaların metrekaresi de bir anda sanayi alanı kapsamına girdiğinden 450 TL'ye çıktı. Son vergilendirme de bu rayiç bedele göre yapıldı.
Körfez İlçesi Güney Mahallesi'nde 1976 yılında iki parsel arazi alan ve bir parseline ev yapan, diğer parselini de boş bırakan Mehmet Terzi'nin arazisi 2012 yılında kamulaştırıldı. Bölge konut dışı kentler projesi kapsamına alınarak sanayi ve depolama alanına çevrilince bu arazilerin metrekare rayiç bedeli 450 TL oldu.
MAHKEME RET KARARI VERDİ
Mehmet Terzi arazisi için ödediği 100-150 TL arasındaki yıllık emlak vergisi de 825 TL'ye çıkartıldı. Terzi, arsasının bulunduğu alanın haberi olmadan sanayi ve depolama alanına dönüştürüldüğünü ve kendisinin emekli maaşıyla geçindiğini,  825'TL'ye yükseltilen emlak vergisini ödeyemeyeceğini belirterek Kocaeli 2'nci Vergi Mahkemesi'ne dava açtı. Vergi Mahkemesi de dosyayı Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme dava ile ilgili ret kararı verdi.
"HAKKIMI AİHM'DE ARAYACAĞIM"
Mevcut emekli maaşıyla bu  emlak vergisi ödeyemeyeceğini söyleyen Mehmet Terzi konuşmasına şöyle devam etti: 
"İki parsel arazimden birine ev yaptım. Diğeri boş kaldı. Şuyulandırma yapıldıktan sonra bölgede kamulaştırma yapıldı, benim arsam da sanayi ve depolama alanı ilan edildi. Bu kararlar alınırken hiçbirinden haberimiz olmadı. 100-150 TL arasında emlak vergisi ödüyordum. Şimdi bu rakam 825 Tl'ye çıkartıldı. Emekli olarak ben bu parayı nasıl ödeyeyim? Yerlerimizi satılığa çıkardık fakat alıcı bulamıyoruz. Ayrıca evimin bulunduğu alandan yol geçiyormuş. Evimin de bir bölümünü yıkacaklar. Belediye yetkilileri bana bu işleri kendilerinin yapmadığını, Ankara'nın yaptığını söyledi. Açtığım dava reddedildi. Şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne başvuracağım."
RUHSATI ALAMADI
Arazisine ev yapmak için proje çizdiren fakat ruhsat alamadığını söyleyen marangoz Enver Deccal da "Benim 380 metrekare arsam var. Buraya ev yapmak için projeler çizdirdim. Tam ruhsat aşamasına geldiğimde ise belediyeye müracat ettiğimde bana ruhsat verilmesinin sona erdiğini söyledi. Şu anda arazime ne ev yapabiliyorum ne de satabiliyorum. Ortada kaldık. Ne yapacağımızı şaşırdık ve benim gibi bir çok arazi sahibi var" dedi.
 
EA(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)