Görkem ÇANCI/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi Mahmutlar Mahallesi'ndeki arıtma tesisinden gelen kötü koku nedeniyle bölge sakinleri ev ve iş yerlerinde maskeyle dolaşıyor.
Mahmutlar Mahallesi'ndeki atıksu arıtma merkezi, mahallede oturanların ve tatile gelen turistlerin kabusu oldu. Kestel, Kargıcak ile Mahmutlar mahallelerindeki turistik tesislerin ve bölgenin atık sularını arıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan tesisten gün boyu yayılan koku nedeniyle vatandaşlar ev ve iş yerlerinde maske takarak dolaşıyor. Kokudan dolayı evde duramadıklarını, misafirliğe gelen dostlarının koku nedeniyle bir daha gelmek istemediğini belirten bölge halkı, soruna çözüm bulmaları için Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu.
'EVİME MİSAFİR GELMİYOR'
Mahmutlar'da butik işleten Hatice Aksoy, kokudan dolayı iş yerinde maskeyle çalışmak zorunda kaldığını dile getirerek, "Yaklaşık 5- 6 aydır tüm Mahmutlar halkı maskeyle dolaşıyor. Evime misafir gelmiyor. Balkonda oturamıyorum. Yetkilileri defalarca aradım, ancak muhatap bulamadım" dedi.
'BÖYLE REZALET GÖRMEDİM'
Sorunun çözülmemesi halinde D-400 karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapacaklarını belirten Halil Akdoğan ise şöyle dedi:
"Sokakta yürürken bile maske takmak zorunda kalıyoruz. Evimize gelen misafirlerin yüzüne bakamıyoruz. Yetkililerden cevap alamıyoruz. Yıllardır burada yaşıyorum, böyle rezalet görmedim. Büyükşehir'e bağlandık, ancak hiçbir faydasını göremedik. Yetkililer acilen bizi bu eziyetten kurtarsın."
Gizem İlhan ise evde yemek yaparken bile maske taktıklarını vurgulayarak, "Sabaha kadar klima çalışıyor. Kokudan camları açamıyoruz" dedi.
'EVDE MASKE TAKARAK TV İZLİYORLAR'
Kokunun akşam saatlerinde yoğunlaştığını, çocuklarıyla maske takmak zorunda olduklarına dikkati çeken Haşim Güner, bulaşıcı hastalık riskine vurgu yaptı. Kokudan dolayı dışarı çıkamadıklarını, evde ise maske takarak ve klima çalıştırarak durabildiklerini söyleyen Güner, "Kapılar kapalı, kokudan içerde nefes alamayacak hale geldik. Aramadığımız, şikayet etmediğimiz yer kalmadı" diye konuştu.
'ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ'
Arıtmadan sorumlu Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) çalışanı çevre yüksek mühendisi Sezen İşçi, arıtmadaki problemlerin giderilmesi için çalıştıklarını kaydetti. Kokunun hava şartları nedeniyle merkeze yayıldığına değinen İşçi, şunları kaydetti:
"Sorunla ilgili öncelikle branda germe çalışması yapıldı. Yoğun bir kimyasal uygulamasıyla kokunun azaltılması ve yeni çamur oluşturmasının hızlandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalara başladık. Yoğun bir uygulama oldu. Bundan sonra bu kokunun kademeli olarak azalacağı söylenebilir. Sıcaklık ve nemin kokuda inanılmaz etkisi var. Özellikle akşam rüzgar etkisiyle biraz daha koku artıyor. Bu sezon kötü geçti gerçekten ama biz de elimizden geleni yapacağız."

FOTOĞRAFLI