ADALET Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 'Ceza Muhakemesinde Mağdurun Konumu' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, "Mağdur her olayda boynu bükük bir şekilde ortamı terk ediyor" dedi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen 'Ceza Muhakemesinde Mağdurun Konumu' konulu sempozyuma Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Komisyonu Başkanı Erol Ofluoğlu, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd.Doç.Dr. Özgür Temiz ile Yrd.Doç.Dr. Fetullah Bayraktar, savcılar, avukatlar ve öğrenciler katıldı.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, suç mağdurlarını korumaya yönelik temel bir kanunun olmadığını bildirdi. Özdemir, "13 yıl ceza hakimliği yaptım. Hep şunu hissettim: Sanık bir şekilde eğer tutuklanıyorsa devletin olanaklarıyla hazırlanmış imkanların mevcut olduğu cezaevine gidiyor. Mağdur ise boynu bükük bir şekilde ortamı terk ediyor. Kendisini destekleyen hiçbir kuruluş ya da kişi bulunmamakta" diye konuştu.
MAĞDURA İSTİHDAM ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK
Uluslararası alanda mağdur haklarına ilişkin çalışmaların 1970'li yıllarda başladığını anımsatan Muhittin Özdemir, sanık odaklı yapının mağdur haklarına bir türlü çare olamadığını bildirdi. Mağdur hakları kanunu hazırlayacaklarını, kanun kapsamında mağdurların istihdamına yönelik özel hükümler düzenleyeceklerini aktaran Muhittin Özdemir, şöyle devam etti:
"Kanunlarda hükümlüler, engelliler ve terör mağdurları için çalışma anlamında özel düzenlemeler var. Biz de aynı şekilde mağdurlar için yüzde 2 oranında istihdam zorunluluğu getirmeyi düşünüyoruz. Özel sektöre teşvik primi indirimi getireceğiz. Bu yetkide teşvik pirimi uygulayacağız. İlk hedefte mağdura yaklaşım kılavuzu oluşturacağız. Kılavuzu kolluk güçlerine, doktorlara, acil servis yetkililerine, bizim oluşturacağımız müdürlüklere vereceğiz. Bu kılavuz sayesinde psikolojik olarak yıpranan mağdura nasıl yaklaşılacağı bilinecek. Diğer hedefimiz ise suça maruz kalan mağdurların bilgilendirilmesi. Türkiye'de şu an en büyük eksiklik bilgi eksikliği. Sokaktaki vatandaş hatta eğitimli vatandaş bile kendisine tanınan yasal hakkı bilmiyor. Yabancı ülkelerde mağdur hakları internet sitelerindeki kılavuzlarda var. Bizde böyle bir uygulama yapmayı planlıyoruz. Okey oynamak, çay-kahve içmek için dernekler açılıyor. Kanarya sevenler derneği falan gibi çok kurum var. Mağdurlara yönelik toplantılara çağırmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası ile Vakıflar Genel Müdürlüğünden bir liste istedik. Tam bir istatistikleri yok ama isminde ve ve konusunda mağdur adı geçen 10 bin dernek var. Ama mağdurlara hizmet veren özellikle cinsel açıdan zarar gören ya da kadın mağdurlara hizmet veren Türkiye'de dernek sayısı çok çok az."

NK(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)