Mehmet YENEN/İVRİNDİ(Balıkesir), ()-  BALIKESİR'in İvrindi İlçesi'nde, bir kömür madeninin yeni açılan bacasında meydana gelen toprak kaymasında ölen 37 yaşındaki Ramazan Baraç ve 35 yaşındaki Mehmet Tunç'un cenazeleri Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. İki madencinin cenazesi toprağa verilmek üzere memleketleri Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçelerine gönderilirken, göçük altından sağ çıkan Ramazan Argun, "İkinci kez göçükten kurtuldum. Yeniden işe dönüp dönmeme konusunda karar vermedik. Önümüzde bayram var çalışmak zorundayım" dedi.
Gözlüçayır Mahallesi yakınlarındaki maden ocağın yeni açılan bacasında cuma günü saat 19.00 sıralarında çalışan işçiler Mehmet Tunç, Ramazan Baraç, Ramazan Argun ve İsmail Manay, bir anda göçük altında kaldı. Aynı vardiyada çalışan 5 işçiden 1'i olan ve baca dışında bulunan Mehmet Baraç, gürültüyle kayan toprağı görünce hemen yardıma koştu. Yüzeye yakın olan Ramazan Argun ve İsmail Manay'ı toprak altından çıkardı. Yeğeni Ramazan Baraç ile Mehmet Tunç'a ise ulaşamadı. İhbar üzerine gelen Acil Afet Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri toprak altında kalan Ramazan Baraç ve Mehmet Tunç'un cesetlerini çıkardı. İki işçinin cesedi, Bursa Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yapılan otopsi sonrası yakınlarına teslim edilen 2 işçiden evli bir çocuk babası Ramazan Baraç'ın Simav'a 45 kilometre mesafedeki Esenbağ köyünde, Mehmet Tunç'un da Gediz İlçesinde toprağa verileceği öğrenildi. Tedavisi tamamlanan iki işçi de taburcu edildi.
İKİNCİ KEZ AYNI ŞOK
Göçük altından çıkarılan işçilerden evli ve 2 çocuk babası 45 yaşındaki Ramazan Argun, yaşadığı korku dolu anları 'ya anlattı. 20 yıl önce Afyon'da yine bir maden kazasında göçük altında kaldığını güçlükle psikolojisini topladığını söyleyen Argun, şöyle dedi:
"Allah, beni çocuğuma 2'nci kez bağışladı. İşe başlamadan öne çay içip kahvaltı yaptık. Sonra işi koyulduk. Nasıl olduğunu anlamadık. Bir anda toprak üzerimize yığıldı. Ben ayakta yakalandım göçüğe. Arkadaşlarım yere kapaklanınca toprak üzerlerini örttü. Beni diğer işçi arkadaşlarım kurtardı. Ben de de göçükte kalan diğer arkadaşım İsmail Manay'ı kurtarabildim. Diğer 2 arkadaşıma ulaştığımız zaman ölmüşlerdi. Moralim çok bozuk. Yeniden işe dönüp dönmeme konusunda karar vermedik. Önümüzde bayram var çalışmak zorundayım. Ne yapacağımı düşünüyorum."
Eşi, 39 yaşındaki Aliye Argun, kızı, 18 yaşındaki Fadime Argun ve oğlu, 20 yaşındaki Abdullah Argun, buruk olduklarını ancak, Ramazan Argun'un kurtulmasına sevindiklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI