ZONGULDAK’ın Kilimli İlçesi’nde, çoğunluğu maden işçilerinin çocuklarının okuduğu Madenciler Ortaokulu’nda, ‘Okul müzeciliği ve madencilik’ projesi kapsamında geçmişten günümüze madenciliğin anlatıldığı sergi açıldı.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nermin Ata’nın ‘Okul müzeciliği ve madencilik’ projesi kapsamında hazırlanan sergide, maden ocaklarında kullanılan malzemelerin yanı sıra, geçmiş yıllara ait Zonguldak fotoğrafları, kömür ve çeşitli tarihi belgeler yer alıyor. Öğrenciler ve öğretmenlerin okul içerisindeki koridor ve bazı sınıflara yerleştirdiği birbirinden farklı malzemeler ile geçmişten günümüze Zonguldak’taki madencilik faaliyetleri anlatılmaya çalışılıyor.
4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde gerçekleştirilen açılışa, Kilimli Kaymakamı Murat Kütük, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Satılmış Tunçkaya, Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Meslek Yüksek Okulu Maden ve Maden Çıkarma Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Haner, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Zonguldak Bölge Müdürü İsmail Cebeci, müdür yardımcıları, öğrenciler ve veliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan açılış konuşmaları sonrası kurdele kesilerek serginin açılışı gerçekleştirildi. 10 gün açık kalacak olan sergiye üniversite öğrencileri de büyük ilgi gösterdi. Öğrenciler, maden ocaklarında işçilerin kullandığı gaz maskeleri, baret, telefon gibi malzemeleri yakından inceleme fırsatı bulurken, stant başındaki uzman madencilerden bilgiler aldı.
Projeyi uygulayan öğretmen Nermin Ata, Zonguldak’ta insanların geçimini büyük oranda madencilik sektöründen sağladığını ve bu düşünceden yola çıkarak böyle bir projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini söyledi. Madenciliği ve maden işçisini tanıtmak adına öğrencilerle birlikte güzel bir sergi ortaya çıkardıklarını söyleyen Ata, “Sergimizde karbonifer dönemine ait fosillerimiz var. Bunların yanı sıra diğer dönemlere ait fosillerimiz, kömürün oluşumuyla ilgili bilgi köşemiz var. Grizu köşemiz var. Sergimizin en önemli bölümü ise kömür ağacıdır. Kömür ağacında kömürün sadece yakılarak kullanılacak bir maden olmadığını, kömürden birçok maddenin elde edilebildiğini gösteren bir parçadır. Onun dışında maden ocağında kullanılan araç gereçler ve eşyalar ile fotoğraf sergimiz var. Sergimizi ileride müzeye dönüştürmek istiyoruz.” dedi.