MANİSA'nın maden faciasıyla sarsılan ilçesi Soma'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grup toplantısında ve AFAD'ın da resmi sitesinde yaptığı açıklamalar yaklaşan bayram öncesi sevinçle karşılandı. Kişi başı 154 bin 450 lira dağıtılacağını öğrenen madenci yakınları, yardım kampanyasında destek olan vatandaşlara teşekkür etti.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Ölen madencilerin ailelerine destek için AFAD, yardım kampanyası başlattı. Yaklaşık 2 ay süren kampanya bugün son buldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sitesinden, yardım kampanyasının bugün itibariyle sona erdiğini bildirdi. Soma kampanyası hesaplarında 46 milyon 500 bin lira toplandığı ve ölen 301 madencinin ailelerine paranın eşit şekilde paylaştırılarak kişi başı 154 bin 450 lira dağıtılacağı açıklandı. Ayrıca her aileye 2 konut sağlanacağı ve çocukların eğitim hayatları boyunca vakıf ve dernekler tarafından burs sağlanacağı belirtildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda faciada ölen madencilerin aileleri için yapılacak yardımı ilan etti. Yaklaşan Şeker Bayramı öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AFAD'ın yaptığı açıklamalar başta Soma olmak üzere ölen madencilerin yakınlarında buruk bir sevinç yarattı.
'İÇİMİZ BURUK'
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Cafer Bülbül, "Biz bir yandan üzüldük, bir yandan da sevindik mutlu olduk. Biraz içimiz buruk. Burada 301 ailenin ocağı söndü. Bunlar hiçbir şekilde maddi değerle ölçülmez. Yapılan şeyler gerçekten güzeldi. Bizler Şunu beklerdik. AFAD'ta biriken paranın bir miktarı da şuanki mağdur işçi arkadaşlara yardım edilseydi. Bu ramazan günlerinde çok iyi olurdu" dedi.
Faciada yaşamını yitiren madencilerden Recep Gümcür'ün (30) eşi Alime Gümcür (35), "Tabii ki acımız büyük. Soma'yı bağışlasalar olmaz ama Başbakanımızda ve Devletimizden Allah hepsinden razı olsun. Bugüne kadar arkamızı bırakmadılar. Yardım ediyorlar. Bir yandan acım büyük ama sevindim" diye konuştu. Madende ölen bir diğer işçi Sait Karaca'nın (28) eşi 2 çocuk annesi Zeynep Karaca (28) , "Tabii isterim. Çünkü çocuklarım var. Kiradaydık. Çocuklar için zor olur. Bir gelirim ve işim yok. Maaş bağladılar. Çocuklarımın geleceğini düşünmem lazım. İstemiyorum diyemem çünkü o eşimin hakkıydı. Benim eşim yerin binlerce metre altına çocuklarım için giriyor. O benim çocuklarımın hakkı" dedi.

FOTOĞRAFLI