Muhammet KAÇAR / ÇAYELİ(Rize), () – RİZE’nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesi'nde, altında Çayeli bakır madeni galerilerinin bulunduğu iki mahallede dinamit patlatmaları nedeniyle yollar yarıldı, cami ve ev duvarları çatladı, tarlalarda büyük yarıklar oluştu. Mahalleli korku içerisinde yaşadıklarını söyledi.
Madenli Beldesi’nin yaklaşık 700 nüfusu bulunan Çamlıca ve Maden mahallelerinin altında 1994 yılında Çayeli Bakır madeninin galerileri açıldı. O tarihten bu yana madende dinamit patlatmaları sonucu iki mahallede çatlaklar oluşmaya başladı, yollar ve kaldırımlar çöktü, cami duvarları, ev ve binalar ile tarlalarda yarık ve çatlaklar oluştu. Bölge halkı, altı maden üstü yerleşim yeri olan beldede korku içerisinde yaşadıklarını belirtti, ev ve arsalarının haklarının ödenerek istimlak edilmesini istedi.
EVİNİN 7 SANTİMETRE KAYDIĞINI TESPİT ETTİRDİ
Çamlıca Mahallesi’nde yaşayan Harun Reşit Tüylüoğlu, harita mühendislerine evinin 7 santimetre kaydığını tespit ettirdi. Tüylüoğlu, "Buradaki kaymanın nedeni maden ocağıdır. Patlatma ile binalar sallanıyor, çatlaklar oluşuyor. Geçen yıl ölçüm yaptırdım, evimin 7 santimetre kaydığı tespit edildi. Bu yıl ölçsünler en az 10 santimetre çıkar" dedi.
Mahalle sakinlerinden Maksut Tüylüoğlu da, evinin duvarlarının 20 santimetre açıldığını söyledi. Hukuk mücadelesi vermek istediklerini ancak hiçbir avukatın davalarını  üstlenmediğini öne süren Maksut Tüylüoğlu, "Mağdur durumdayız. Çayeli Bakır'ın faaliyet gösterdiği alan her yıl kayıyor. Sorduğumuzda heyelan bölgesi diyorlar. Madenli'nin 10 mahallesinden 2’sinde mi heyelan var. Diğerlerinde niye heyelan olmuyor? Bizim evlerimizi ve arsalarımızı alsınlar" diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI: İKİ MAHALLE DE RİSK ALTINDA
Madenli Belediye Başkanı AK Partili Necip Yazıcı da, Çayeli Bakır İşletmeleri’nin daha önce kayma ve çatlakların kendilerinden kaynaklandığını kabul etmediğini ancak artık bunu kabullenmeye başladıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
"Ağır hasarlı evlerden sonra tampon bölge olarak kabul ettikleri bu bölgelerdeki evlerle ilgili de çalışma yapacaklar. Ağır hasarlı olarak kabul edilecek evlerle ilgili vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini bize ilettiler. Su kaynaklarının yok olmasında da Çayeli Bakır İşletmelerinin etkisi var. İki mahalle de risk altında."

FOTOĞRAFLI